Bajsvälling täckte Petras golv: ”Jag är inte äckelmagad, men det här var vidrigt”

I slutet av februari gick flyttlasset från Skellefteå i Västerbotten till Limmared i Tranemo kommun. Petra Mrsán och sambon Kevin Hedelin flyttade in i ett av Biswas Fastigheters hus i Limmared.
– Tyvärr var lägenheten dåligt städad. Det var mörka fläckar på väggarna där den tidigare hyresgästen haft sin säng, skit på listerna och massor av damm och ludd i torktumlaren. Värst var det med duschkabinen i badrummet. Glasväggarna var täckta av ingrodd kalk, hörnen var igenslammade av en kletig massa av hår och smuts. Avloppet var inte rengjort vilket gjorde att duschvattnet blev stående och bara kunde sippra ut långsamt, säger Petra Mrsán.

Hon kontaktade Biswas Fastigheters ägare, Batan Biswas, klagade och krävde avdrag på nästa hyra.
– När jag insåg att han skulle skicka samma person som redan hade städat för att städa en gång till. Tyckte jag att det var bättre att göra jobbet själv, säger Petra, som fick igenom ett hyresavdrag på 2 000 kronor mot att hon städade själv.

Men smutsen var inte det enda problemen. Lägenheten luktade även starkt av avföring och urin. En odör av kloak steg från avloppen i både badrummet och köket. Den femtonde mars, två veckor efter att de flyttat in meddelade Petra Batan sin hyresvärd, Batan Biswas, att han måste skicka någon som kunde rensa avloppen. Hon visar sms-konversationen där klagomålet framförs och Batan Biswas svarar att han ska skicka en person som ska åtgärda problemet.
Stinkande sörja
– En man dök upp. Han kollade och bekräftade att avloppet behövde rensas men gjorde ingenting. Strax därefter, lördagen den femte april, började det bubbla avloppsvatten ur golvbrunnen under duschkabinen, säger Petra.
En stinkande sörja av kiss och bajs forsade ut på badrumsgolvet, runt toaletten och handfat och in under tvättmaskinen.
– Jag är inte särskilt äckelmagad men det här var vidrigt. Jag fick panik, säger Petra .

Hon kontaktade Batan Biswas och krävde att han omedelbart skulle skicka någon som kunde rensa avloppet, suga upp slammet och städa bort avföringen.
– På söndagen kom samma person som städat vår lägenhet innan vi flyttade in. Han dök upp med en mopp och en hink för att försöka städa upp. Men stoppet i avloppet fick vi leva med till måndag morgon för Batan Biswas tyckte att det var för dyrt att ta dit en slambil på helgen. Fram till dess kunde vi varken gå på toa eller använda något vatten i lägenheten. Det stank något fruktansvärt och var en hälsorisk, säger Petra.

Översvämningen var så omfattande att avföringen trängde ända ut under laminatgolvet i hallen.
– Golvet sprack sönder och det pressades upp diarré i skarvarna, säger Petra.
Efteråt skickade hyresvärden personer som skulle riva upp hallgolvet och byta ut det. Petra är kritisk till hur de tänkte utföra arbetet. Enligt henne hade de tänkt lägga in nytt golv utan att låta underlaget torka ordentligt. Istället var det hon som satte dit en egen fläkt för att dra ur fukten. Återställningsarbetet är fortfarande, en och en halv månad efter översvämningen, inte klart.
– De tycks endast ha rensat stammen i huset, inte rören i lägenheten. Här rinner vattnet fortfarande extremt långsamt och det luktar förjävligt, säger Petra.

Hon säger att de inte kunnat använda duschen efter översvämningen eftersom duschvattnet översvämmar badrumsgolvet och får bajsrester som ligger kvar under tvättmaskinen att flyta fram.
– Det är bara en tidsfråga tills bajset bubblar upp ur avloppet igen, säger Petra.
Kontaktade kommun och Hyresgästförening
Eftersom hon och Kevin är missnöjda med värdens sätt att hantera situationen har de kontaktat kommunens miljöförvaltning och Hyresgästföreningen för att få hjälp.
– Om vi haft möjlighet att flytta hade vi gjort det direkt. Men våra sparpengar gick till flytten från Skellefteå till Limmared och att få tag på en ny lägenhet är inte lätt, säger Petra och tillägger:
– Jag vill att problemen ska åtgärdas på rätt sätt och att vi ska få ersättning för allt vi har behövt utså. Och så vill jag se till att ingen annan ska behöva drabbas av något liknande.

Hyresvärden Batan Biswas har en annan bild av vad som har hänt. Enligt honom var lägenheten visst städad när Petra Mrsán och Kevin Hedelin flyttade in. Han säger att han, när klagomålet kom in, erbjöd sig att skicka dit en städfirma.
– Men de vägrade och ville hellre ha pengar, vilket jag gick med på, säger Batan Biswas och syftar på reduceringen på 2 000 kronor av en månadshyra.
Batan Biswas säger att bilderna på den ostädade lägenheten är tagna någon annanstans och att de båda hyresgästerna ”…bara är ute efter att få pengar”.
Hyresvärden: ”Tar hand om mitt hus på bästa sätt”
Hem & Hyra frågar Batan Biswas vilka åtgärder han vidtog efter att Petra Mrsán klagat på de täta avloppen. Han svarar svävande och säger att han inte kände till problemen. Detta trots att vi sett sms-konversationen mellan honom och Petra där problemet behandlas. Även när det gäller den akuta översvämningssituationen menar Batan Biswas att stopp i avlopp kan inträffa och att han gjort vad han kunnat.
– Problemet var att få tag på en slambil som kunde rycka ut på helgen. Men jag såg till att det kom en städare på söndag och på måndagen var slambilen där, säger Batan Biswas.
Enligt Batan Biswas har efterarbetet med utrivning av hallgolvet, torkning och golvläggning gjorts på ett fackmannamässigt sätt och att det inte stämmer att byggfläkten som ställdes dit var Petras egen.
– Självklart vill jag ta hand om mitt hus på bästa sätt, säger han.

Jesper Jogelid är miljöhandläggare på Gislaveds kommun. Gislaved och och Tranemo har en samverkansnämnd som fattar beslut i båda kommunerna och det var som tog emot Petra Mrsáns klagomål. Han har gjort en i tillsyn i lägenheten i Limmared.
– Vi konstaterade att det fanns fuktskador på golv, lister och väggar. Att luften i lägenheten var stillastående, fuktig och varm och vi såg tecken på kondens och mikrobiell tillväxt i duschen. Över huvud taget var det en skarp mikrobiell lukt i duschrum och korridor, säger Jesper Jogelid.
Vad händer nu?
– Bygg- och miljönämnden ålägger hyresvärden att utreda fuktskadorna och ventilationen för att sedan redovisa resultatet för oss. Visar det sig att det finns brister ålägger vi värden att åtgärda dem, säger Jesper Jogelid.
Utredas av fackman
Han poängterar att utredningen ska utföras av en sakkunnig person med dokumenterad erfarenhet och kompetens inom fuktskadeutredningar och mikrobiell påväxt.
– Det ska vara en oberoende person som saknar egna intressen i vad undersökningen visar, säger Jesper Jogelid.
När det gäller själva avloppsstoppet, översvämningen av bajs samt att det dröjde två dygn innan proppen i avloppet löstes har kommunen, enligt Jesper Jogelid, mindre att säga till om.
– Lagstiftningen talar om olägenhet för människors hälsa och att få stopp i avloppet kan absolut vara en sån olägenhet. Man ska ju kunna sköta sin personliga hygien och gå på toaletten. Som fastighetsägare ska man ha rutiner för att förebygga och åtgärda stopp i avloppet. Men från kommunen sida har vi svårt att förelägga om såna rutiner. Jag har inte sett någon sådan praxis och det skulle vara svårt för oss att följa upp, säger Jesper Jogelid.

Petra Mrsán och Kevin Hedelin fick vänta i två dygn innan värden såg till att proppen i avloppet löstes. Är det rimligt?
– Det är ett gränsfall. Min personliga åsikt är att det är lite väl långsamt men jag tror inte att det finns någon rättspraxis på det heller, säger Jesper Jogelid.
Skälig hyresnedsättning att vänta
Linn Söderström på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg handlägger Petras och Kevins ärende. Hon säger att hyresgästerna hamnat i en fruktansvärd situation och att man som hyresgäst ”…har rätt att förvänta sig att vissa saker bara ska fungera”.
Hon konstaterar att ärendet är nytt, att hyresgästen har kopplat in kommunens miljöförvaltning och att de har genomfört tillsyn och startat en utredning.
– Självklart är hyresvärden skyldig att åtgärda de skador som uppstått. Jag följer noggrant ärendet hos miljöförvaltningen, och när åtgärderna är slutförda kommer vi att titta närmare på skälig hyresnedsättning, säger Linn Söderström.
Hyresgästen har vårdplikt för lägenheten och ska till exempel rensa vattenlås själv. Men blir det stopp ska hyresvärden fixa det. Orsakas stoppet av gamla rör eller liknande är fastighetsägaren ansvarig. Har däremot hyresgästen varit oaktsam och orsakat ett stopp i avloppet genom att exempelvis spola ner något olämpligt så kan hyresgästen bli ersättningsskyldig.
Källa: Susanna Skogsberg, jurist, Hyresgästföreningen
- Häll en hink hett vatten med kraft rakt ner mot kröken i wc-stolen. Upprepa om det behövs.
- Vaskrensare. Tryck fast sugproppen mot kröken, spola och dra vaskrensaren upp och ned.
- Blanda en halv deciliter vinäger och lite mindre bakpulver. Häll i avloppet. Spola med kokhett vatten. Låt verka en stund.