Annons

Barnfamilj tvingas flytta efter hot och störningar

Göteborg När Störningsjouren ringde på blev stämningen hotfull. Hyresgästen attackerade tjänstemännen verbalt och fysiskt. Nu måste han, sambon och deras nyfödde son flytta.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Familjen har stört grannarna, men Hyresnämnden anser att det inte är rimligt att vräka en fembarnsfamilj.

Grannarna i Gamlestaden stördes upprepade gånger av höga ljud och bråk från lägenheten där ett par bodde. Störningsjouren kallades flera gånger till fastigheten och kunde intyga att det förekom högljudda röster, bråk och skrik från bostaden.

Ett tillfälle, den 13 december 2017, ses som särskilt allvarligt. Då hade en granne åter ringt Störningsjouren, som kunde konstatera att högljutt bråk förekom mitt i natten. En man och en kvinna var osams, det lät som att porslin gick sönder eller som om något föstes omkull.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Störningsjouren ringde på dörren men ingen öppnade, trots att det tydligt gick att höra steg som närmade sig dörren. Personalen berättade vilka de var via brevinkastet och bad paret visa grannarna hänsyn och vara tysta. De lämnade också en informationslapp innan de gick till bilen.

Arbetsledaren hörde då av sig och bad dem återvända. Anmälaren hade ringt igen och varit skärrad – den störande hyresgästen stod och okynnesringde på hennes porttelefon.

Annons

När Störningsjouren anlände stod en man och en kvinna i porten. Mannen rusade mot dem, skrek förolämpningar och var aggressiv. Personalen tyckte att situationen var hotfull och drog sig tillbaka till bilen igen.

Läs ocksåTv-tittande kvinna stör grannarnas nattsömn – kan tvingas flyttaLjud från tv stör grannarna

Då ringer arbetsledaren ännu en gång. Nu står den aggressive mannen utanför anmälarens dörr, skrek och ryckte i dörren och ringde på dörrklockan. Störningsjouren tillkallade då polis.
Senare samma dag mötte hyresgästen anmälaren i trappuppgången och hotade henne. Grannen har inte vågat bo kvar.

Hyresvärden fick nog och vände sig till hyresnämnden för att få igenom en uppsägning av hyreskontraktet. Som bevis fanns bland annat rapporter från Störningsjouren och vittnesuppgifter från tjänstemännen, polisens händelserapport och rättelseanmaningar.

Hyresgästen själv anser sig inte ha hotat eller stört. En av de påstådda gångerna ska ha han inte ens ha varit hemma. Det imponerar inte på nämnden: kontraktsinnehavaren är ansvarig även om det skulle varit någon annan i bostaden.

Annons
Läs ocksåSkulle göra köttbullar med spikar åt grannens hund – får bo kvar på provEn tvådelad bild. Dels en illustration som visar spikar och köttbullar med instuckna spikar, dels ett faksimil från ett e-brev där text är suddad men viss text syns, "som jag kommer och döda", "gör något", "små köttbular med små spikar i".

Hyresnämnden går på värdens linje. Störningarna är väldokumenterade och så allvarliga att hyreskontraktet inte ska förlängas. Det betyder att mannen, hans sambo och det barn som nu hunnit komma till världen måste flytta från lägenheten.

Men mannen ger sig inte. Nu har han överklagat hyresnämndens beslut till Svea hovrätt.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Så spred mannen skräck i hyreshuset: ”Era sinnessjuka parasiter” Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.