Blekinges privata hyresvärdar kräver ”oseriösa” hyreshöjningar

Blekinge ​Kostnadsökningar, efterfrågan och en generell höjning är Fastighetsägarnas argument för att höja hyran med upp till 5,5 procent i Blekinge. - Detta är oseriöst, säger Björn Johansson, regionordförande i Hyresgästföreningen Sydost.

Det var inte så att Björn Johansson satte kaffet i halsen när Blekinges privata fastighetsägare, genom sitt ombud Fastighetsägarna Syd, kom med sina krav på hyreshöjningar. Men nog var det nära.

– Om man tror att det är på den här nivån vi förhandlat tidigare så blir man ju mörkrädd, säger Björn Johansson.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Tidigare har de kommunala bostadsbolagen förhandlat sin hyra och de privata fastighetsägarna i kommunen har fått följa efter. Men i och med den nya lagstiftningen, som träder i kraft vid årsskiftet, kan de privata fastighetsägarna hyresförhandla utan att behöva följa allmännyttans resultat, det är kollektivt förhandlade hyror som ska vara normerande.

De privata fastighetsägarna i Blekinge vill i  genomsnitt höja hyrorna i Sölvesborg med 5,5 procent, i Karlshamn med 5,1 procent, i Karlskrona 4,2 procent, i Ronneby 3,6 procent och för Holje i Olofström med 5,5 procent.

Kraven läggs fram i tre delar. En generell höjning för alla fastigheter med 2 procent, ett yrkande för kostnadsökningar och därtill ytterligare 2 procent för något som benämns som efterfrågan.
 
– Det som är mest oseriöst är att man kallar något för efterfrågan, att läget har betydelse, och att man sedan bara höftar till med något. I Ronneby säger man sig ha kostnadsökningar på en halv procent men efter påslag av generella kostnader och efterfrågan så kräver man nästan 4 procent i hyreshöjning. Det är åtta gånger så mycket som kostnadsökningarna. Det är orimligt, säger Björn Johansson.
 
Läget är en del i bruksvärderingen, som tas fram mellan parterna, där även förvaltningskvalitet, trygghet, planlösning, service och annat ingår.
 
– Man kan inte bara bryta ut en faktor och ta betalt för det. Fastighetsägarna har dessutom bara hittat bättre lägen, inga sämre. De har tydligen inte ett dåligt läge någonstans. Sedan har de ju även en post som kallas generell, utan att tala om vad det är, säger Björn Johansson.
 
Blir det tuffa förhandlingar som väntar?
 
– Jag tror att det kan bli tuffa förhandlingar på sina håll. Det gäller ju att alla tar ansvar för att det ska fungera med den nya lagstiftningen. Och inte skjuter det i sank och raserar bruksvärderingen det första man gör. Dessutom så är det inte läget som kommer först när man frågar hyresgästerna, de värderar trygghet som det viktigaste. Läget brukar hamna först på sjunde plats, säger Björn Johansson.
 
Fastighetsägarna företräder bland annat PBA, Akelius, Claesson och Anderzén samt Ole Forell i Karlskrona. I Karshamn finns Bröderna Johanssons, von Bergen och Stefan Lindström. I Ronneby företräds Bra bygg och fasad samt Emaljen. I Sölvesborg finns Hermanssonbolagen och Stefan Lindström.

Fakta: De tjänade mest 2009:

 

 

Läs också Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar” Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.