Boende tycker till om sitt Råslätt
Nyligen invigdes den tillfälliga mötesplatsen i en lokal mittemot Willis i Råslätts centrum. Här presenteras Vätterhems idéprogram. Genom en utställning med bild och text presenteras bostadsbolagets kommande renoveringar och insatser för det nu 50 år gamla miljonprogrammet. Både de planerade insatserna, men också det som idag endast är idéer. Men mötesplatsen är också ett försök att involvera de boende i framtidsplanerna. Engagemanget har visat sig vara stort.
– Det flödar in människor hela tiden som har åsikter om det mesta. Många handlar om att Råslätt behöver fler mötesplatser, berättar Maria Carelli-Martinsson, informationsstrateg på Vätterhem.
Hon är en av alla i personalgruppen som turas om att bemanna möteslokalen och möta besökarna. Alla synpunkter noteras för att sedan användas som underlag när bostadsbolaget jobbar vidare på sina framtidsidéer.
Råslätt är idag ett av 53 bostadsområden i Sverige som anses som utsatt. Idéprogrammet syftar i grunden till att Råslätt 2023 inte ska finnas med på den listan. Ett stort antal övergripande insatser planeras för att nå målet. Bland annat handlar det om sociala insatser som att skapa mer arbetstillfällen och mötesplatser genom föreningar och verksamheter i området och skapa ett demokratiråd, för att fånga visioner om hur Råslätt ska se ut i framtiden. Men även energiinsatser som att etablera fordonspooler och transportlösningar och arbeta med energismarta projekt exempelvis solceller.
– Vi planerar även att åtgärda husfasader, renovera tak och byta fönster, säger Maria Carelli-Martinsson.
Den tillfälliga möteslokalen kommer vara öppen i max två månader. Därefter hoppas Vätterhem ha fått in tillräckligt mycket synpunkter för att kunna fortsätta sitt idéarbete.