Annons

Bolagen blöder i Örebro län

Örebro Sju av Örebro läns tolv kommuner har problem med tomma lägenheter. Fyra av de kommunala bostadsföretagen har också för låg soliditet.
, , ,

Hem & Hyra har granskat läget i sju län i Mellansverige och Norrland och det är främst i Bergslagen som de kommunala bostadsföretagen har problem.

– Orter som slutar på -fors, -bruk och -hammar har inte mått bra av globaliseringen. Folk flyttar inte dit, det föds för få och för många av dem flyttar, säger Georg Hardt, utredare på Hyresgästföreningen i Uppsala.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Av de tolv kommunala bostadsföretagen i Örebro län har sju problem med tomma lägenheter och fyra av dem har dessutom problem med dålig soliditet: företagen i Lekeberg, Degerfors, Hallsberg och Laxå.

Mer än var tionde, 12,6 procent, av Laxåhems lägenheter står tomma i dag. De flesta finns i kommunens ytterområden och i det så kallade von Boijområdet vid E 20. Företaget har rivit nära 500 lägenheter sedan år 2000 men har i dag inga planer på fler rivningar.

Laxåhems soliditet är också mycket låg, 4,79 procent. Vd Sören Skårsjö hoppas kunna hålla nere vakanserna, förbättra företagets resultat och därigenom öka soliditeten.

Annons
Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Hur ska företaget klara att renovera sina fastigheter?
– Vi har en underhållsplan som vi reviderar årligen, men vi har i princip inga miljonprogramshus kvar, svarar vd Sören Skårsjö.

I grannkommunen Hallsberg har bostadsföretaget Hallbo nära 4 procent tomma lägenheter. Inte heller där finns planer på att riva fler lägenheter i dagsläget. Hallbo har sedan år 2000 rivit 243 lägenheter.

Företagets soliditet är 5,27 procent men vd Peter Hjalmarsson påpekar att företaget är en stiftelse och att det spelar in.
– Vi har inte samma avkastningskrav som ett aktiebolag men vår soliditet har ökat de senaste fem åren och det kommer den att fortsätta göra.

Läs ocksåFem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolagTvådelad bild: till vänster porträtt på Åsa-Märta Sjöström (S), kommunalråd i Fagersta. Till höger arkivfoto på byggarbete. Fagersta kommun startar ett nytt allmännyttigt bostadsbolag och hoppas att bolaget ska växa framöver, men i och med det ekonomiska läget är byggprojekt inte aktuella just nu,

Vad gäller renoveringar gör företaget inga större renoveringar där allt görs samtidigt utan renoverar bara enstaka lägenheter ”när det behövs och där det behövs”. 

Mera statligt stöd och att bostadsföretagen river sina tomma hus är två av utredare Georg Hardts förslag för att hjälpa bostadsföretag som blöder.

Annons

Han menar att alla kommuner, även de små och krympande, ska ha ett eget bostadsföretag:
– Uppgiften att ge människor en juste lägenhet till ett vettigt pris kommer alltid att finnas. Och de privata hyrevärdarna vill helst vara med på starka marknader där de kan tjäna pengar, så att sälja är ingen lösning.

Georg Hardt tycker att staten är för passiv och att alltför mycket av bostadspolitiken handlar om läget vid Stureplan och för litet om de mellansvenska småkommuner som är de som har störst problem.

– I många kommuner finns ingen bostadsbrist utan tomma lägenheter och det är hyresgästerna som får betala för dem. Då är det bättre att riva. Tomma hus påverkar hela samhället negativt, säger Georg Hardt.

Fakta: Företagens egna uppgifter

Uppgifterna till artikeln och kartan kommer från de kommunala bostadsföretagens årsredovisningar och de uppgifter de och kommunerna lämnat till Boverket. Sammanställningen har gjorts av Hyresgästföreningen.
Soliditeten är den del av företaget som inte är lånade pengar. Soliditeten bör inte understiga 10 procent.
Ett bostadsföretag bör inte ha mer än 2 procent tomma lägenheter.

Läs också Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.