Annons

Bostäderna gör dem sjuka

Luleå Andningsproblem, svidande ögon och konstant trötthet. Husen på Mariebergsvägen i Gammelstad gör dem boende sjuka.

Husen på Mariebergsvägen i Gammelstad byggdes på 60-talet. Och konstruktionen innebar att det successivt uppstod problem. Byggnaderna saknar takutsprång och tegelfasaden saknar en luftspalt mot innerväggen.
– Husen är felbyggda och vi som bor här mår inte bra. Det är fuktskador som aldrig blivit helt fixade. Svartmögel har hittats, säger Gun-Britt Granberg.
– Är man hemifrån några dagar mår man bra. Är man hemma är det svårt att andas.
Boende har om och om igen påpekat problemen. Fastighetsägaren Lulebo har vidtagit akuta åtgärder. Men att åtgärda själva orsaken till problemen har skjutits upp.
Miljökontoret i Luleå har ögonen på det som händer, efter att hyresgäster och Hyresgästföreningen tagit kontakt. I ett mötesprotokoll från slutet av 2012 skriver miljöinspektörerna, att Lulebo bör åtgärda bristerna, annars kan ett vitesföreläggande bli aktuellt.
– Vi påverkas tydligt och både jag och ett av mina barn mår ordentligt dåligt av innemiljön, säger Mariana Lundberg.
– Vi har en fyra, men ett rum har vi tvingats hålla stängt. Så i själva verket bor vi i en trea.
De boende är trötta och besvikna över att det har tagit så lång tid innan åtgärderna mot problemen kom i gång. Många upplever det som att Lulebo inte tog tag i problemen ordentligt, förrän miljökontoret kopplades in.
– Det här är området Lulebo vill glömma, säger Gun-Britt Granberg.
– Så känns det.

Lulebos VD Anders Sandberg håller inte med om att bolaget vill glömma området. Men han skakar lätt på huvudet och säger:
– Husen byggdes under andra halvan av 60-talet. Och jag vet inte riktigt hur man tänkte när takutsprången bara blev några centimeter. Följden blev att vatten kunnat krypa in i väggen.
Han håller inte med om att Lulebo dragit ut på renoveringarna. Det har bara tagit tid att komma fram till hur stora skadorna är.
– Indikationer har funnits. Utifrån det har vi gjort en ordentlig utredning. Vi var tvungna att veta vad som krävdes, säger han.
–Det vet vi nu och arbetet är i gång. Vi tar ett rejält grepp och skjuter in 35 miljoner kronor i området. Vi gör det för att vi vill ha kvar husen i vår ägo. Och självklart ska ingen bli sjuk av våra hus.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Annons
Fakta: Undersökningarnas resultat

*Kraftigt höjda fuktvärden i betongvägg i ett sovrum.*Rötskador i dörrtröskel.*Mikrobiell skada hittades i sandfyllning under vardagsrum.*Svällsskador och missfärgad parkett där vatten runnit in.*En bakterie som misstänks ge hälsoproblem, hittades.*Och en hel del annat.

Läs också Hos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven” Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.