Annons

Bostadsbyte stoppat – hyresgäst var inte ”arbetare”

Vällingby Att känna sig som en arbetare – eller i alla fall jämställd med en sådan, det räcker inte för att få hyra av Arbetarebostadsfonden. Det beslutade hyresnämnden i går.

Joakim Ravell vill av rent privata skäl flytta från sin lägenhet som ägs av Arbetarebostadsfonden. Lägenhet/person att byta med, det har han, en kvinna som bor i Huges bestånd, en fastighetsägare som för övrigt tackat ja till Joakim som hyresgäst.

Problemet är att Arbetarebostadsfonden inte godkänner kvinnan som hyresgäst på grund av att hon inte är en ”arbetare eller därmed jämställd”. Att både Joakim och bytespartnern själva känner sig åtminstone jämställda med en ”arbetare” spelar mindre roll, tycker Arbetarebostadsfonden, eftersom det inte är själva tillhörigheten till klassbegreppet som avses. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Man ska ha ett lönearbete. Hon är arbetslös och får en sjukpenning, sade Arbetarebostadsfondens juridiska ombud Therese Stridh och hänvisade till ett liknande ärende från 2012 där hyresnämnden avgjorde till nackdel för en person som inte hade lön som arbetstagare.

Enligt Therese Stridh är det mycket viktigt att Arbetarebostadsfonden följer sina egna stadgar noggrant. Länsstyrelsen utövar tillsyn och skulle i princip kunna avsätta styrelsen om den avviker från stadgarna.

I ett annat mål från 2014 ansågs en person inte falla inom begreppet arbetare eftersom han hade en årsinkomst på över 600 000 kronor plus en rörlig lön.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Och så blev det även denna gång. Joakim Ravell får leta nya bytesobjekt.

Hur beslutet rimmar med den lagliga rätten till att byta lägenhet? Och att diskriminering inte får förekomma? Hyresrådet Kjell Johansson svarar på frågorna han själv ställer upp:

– Det är uppenbarligen en exkluderande bestämmelse. Svaret är att hyresnämnden respekterar en sådan stiftelse.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Enligt hyresnämndens praxis är det en påtaglig olägenhet för hyresvärden om denne skulle tvingas godta hyresgäster som inte hör till ”destinatärskretsen”, det vill säga: som enligt villkoren för en donation ska gynnas. Är man hyresgäst hos en stiftelse med sådan bestämmelse får man alltså finna sig i att bytesrätten inskränkes, säger Kjell Johansson.

Annons

Joakim Ravell är inte nöjd med beslutet.

– Jag tycker att det är det gamla klassbegreppet som åberopas när man säger ”och därmed jämställd”. Annars är det inte för arbetarklassen utan bara för förvärsarbetare. Och då kan man undra varför fonden finns, säger han.

Fakta: Fakta: Fondens stadgar

§1  Stiftelsen Arbetare-bostadsfonden till minne av den 9 februari 1853 har till ändamål att uppföra och förvalta goda bostäder, vilka främst bör upplåtas åt arbetare eller därmed jämställda, som är boende i Stockholm.

§2  Stiftelsens tillgångar skall förvaltas av en styrelse bestående av sex ledamöter. Styrelsen utser och förnyar sig själv.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.