Annons

Bostadsförmedlingssajter utlovar hyreskontrakt mot betalning

Kalmar På nätet finns flera bostadsförmedlingssajter som utlovar hyreslediga lägenheter. Men vad döljer sig egentligen bakom betalväggen? Hem & Hyra testar sex sajter som erbjuder hyreskontrakt i Kalmar.

Hem&Hyra har granskat sex olika nätsajter med bostadsannonser som erbjuder förstahandskontrakt i Kalmar. Men för att få information om värden och hur man söker bostaden, måste man betala. Fem av sex sajter tar ut en medlems- eller abonnemangsavgift av varierande storlek. På Hyresmäklarna.se kostar klicket minst 250 kronor och max 850 kronor beroende på om man vill bli medlem på ett till tre år.  Efter betalningen får man reda på att värden heter HSB Sydost. Samma information kan man få gratis på HSB Sydosts hemsida. 

– Det här är bluff. Vi har inget avtal med Hyresmäklarna, säger Jörgen Abrahamsson, vd på HSB Sydost.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Flera av de utannonserade lägenheterna på sajterna tillhör bostadsbolag som kräver köpoäng. En av dem är Hyrenbostad.se. De erbjuder förstahandskontrakt som vid närmare undersökning tillhör Kalmarhem. När Hem&Hyra kontaktar sajten svarar sajtens talesman, som inte vill figurera med namn, att de har avtal med alla hyresvärdar de länkar till. Per Stephanie, vd på Kamarhem, hävdar motsatsen.

Annons

– Det här är helt oseriöst. Vi har bara samarbete med Boplats Sverige som är en gratissajt. Det här måste jag undersöka vidare, säger Per Stephani.

Bostadsdeal.se tar 9 kronor för första dagen och därefter 99 kronor var sjätte dag. En av ägarna till flera hyreslediga lägenheter bakom betalväggen är bostadsbolaget Vimarhem. För att kunna söka lägenheten måste man stå i bolagets bostadskö. Jan Erixon, Vimarhems vd, uppger att Vimarhem inte har något avtal med varken Bostadsdeal eller någon annan hyresportal.

Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Malin Askelöf, samt träd.

– Det här är rent lurendrejeri, säger Jan Erixon.

Annons

Hem & Hyra har sökt sajterna Bostadseal, Hyresmäklarna och Hyrabostad utan framgång. 

Läs också Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.