Annons

Därför ökar gated communities: ”Hyresgäster är utelämnade”

Nyheter Miljonprogram stängslas in och gamla stadskvarter har gått från öppna dörrar till portkoder och kameraövervakning. Men varför? Journalisten Kolbjörn Guwallius har skrivit en bok om gated communities.
Foto: Kristina Wahlgren/Kolbjörn Guwallius

Om folk upplever sig otrygga och vill stänga ute kriminalitet och droghandel – är inte gated communities eller grindsamhällen en bra lösning då?
– Om människors säkerhet och upplevda trygghet ökar så kan det vara av godo. Men det blir en påverkan på samhället.

Hur menar att du att det påverkar samhället eller ett område?
– Människors spontana möten blir sannolikt färre eftersom man är hänvisade till att förflytta sig enbart på den allmänna marken. Ser man en bekant som sitter på en gård kan man inte gå fram och säga hej. Det offentliga rummet blir till korridorer mellan instängslade områden. Människor kommer längre ifrån varandra. Men det är ganska vanligt just nu.

Varför blir det vanligare?
– Det är ofta trygghetsargument som förs fram. Det finns en rädsla för samhällsutvecklingen, men det är också en allmän trend. Man ser att andra göra det och vill följa efter.

Journalisten Kolbjörn Guwallius har skrivit en bok om gated communities eller grindsamhällen.
Journalisten Kolbjörn Guwallius har skrivit en bok om gated communities eller grindsamhällen.

Vanligast i länder med stora klyftor

Vad är ett grindsamhälle?
– Det beror på vad man menar. Det kan vara bostadsområden med infartskontroll, vakter och även service. Det finns ofta i USA och Argentina eller länder med stora klyftor mellan fattiga och rika. Andra tycker det är inhägnade områden som bara boende har tillgång till. Det är det vi har i Sverige.

Varför är grindsamhällen så kontroversiellt?
– Jag har också funderat på det. Jag vet inte riktigt men det slår an en ton varje gång någon säger det i Sverige. Det är som en magnet för medieuppmärksamhet. Det går på tvärs med vår föreställning om hur vi tänker oss att folk ska mötas och bo och det känns lite osvenskt. Det är förtydligar klasskillnader på ett sätt som inte många gillar. Men klasskillnaderna finns ju ändå. Områden i städer präglas redan av olika inkomstskikt. Men då är det inte lika uttalat. Med grindsamhällen blir det väldigt uppenbart.

Lugnet i centrala Malmö, ett av landets första bostadsområden som stängslades in.
Lugnet i centrala Malmö, ett av landets första bostadsområden som stängslades in.

Staket kan ge höjda hyror

Hur började det i Sverige?
– Ett av de första områdena var Lugnet i Malmö som man stängslade in år 2001. Man hade byggt ett område mitt i stan som inte var kvartersstad utan höghuskolosser som stod fritt och vars gårdar var helt öppna. Där sov hemlösa och folk kissade på väg hem från krogen. Alla andra avskilda områden var inne på gårdar. Kanske var stadsbyggandet fel från början. Men sen har det fortsatt i ytterområden.

Den som bor i villa har ju mer naturligt en privat sfär. Är inte det något grundläggande mänskligt att vilja ha det?
– Det är det nog och det är nog därför de har uppstått. Det finns ett behov av att markera att det här är vårt men inte allas. Ofta skapas grindsamhällen i bostadsrättsområden. Men om det nu skulle ge säkerhet och trygghet blir det också en rättighetsfråga. Hyresgäster är utelämnade till hyresvärdars intresse och välvilja att stängsla in. Och sätter hyresvärden upp staket kanske de också vill höja hyrorna.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.