HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Delad syn på rökning i Norrland

Norrbotten Några Norrlandsvärdar låter hyresgästerna bestämma. Andra skriver in i kontraktet att det är rökförbud i lägenheterna, trots att juridiken går emot dem.

Röka eller inte i sin bostad är en fråga som egentligen är glasklar, om hyresgästerna får bestämma. En undersökning Hem & Hyra genomförde nyligen visade att 7 av 10 hyresgäster står bakom ett rökförbud. Men ännu kan ingen kan säga att det är förbjudet att röka i en lägenhet. Däremot visar det sig, när Hem & Hyra tittar närmare på hur det ser ut i Norrland, att verkligheten inte är alldeles enkel.

Det finns flera kommunala bostadsbolag som vill försöka begränsa rökningen inomhus. I Skelleftå skrivs det in i hyreskontrakten i den senaste nyproduktionen, 174 lägenheter, att det är rökritt i fastigheten.
–Det kommer vi att fortsätta att göra i nyproduktionen. Det har hittills accepterats bra av berörda hyresgäster, säger Anna Ersson, marknadschef på Skebo.
– Det bästa hade givetvis varit om lagen ändras, så att det går att förbjuda rökning i lägenheterna. Det är inte bra för människor och det är inte bra för lägenheterna.

Läs ocksåEn fråga om liv och död - gratis boendestöd avgörande för Peter

Det är just det senare som Norsjölägenheter använder som argument mot rökning i bolagets bestånd.
– Vi uppmanar alla våra hyresgäster att röka utomhus. Vi informerar också, både skriftligt och muntligt, att rökskador kommer att debiteras vid utflytt, säger Sara Jonsson på Norsjölägenheter.
Haparandabostäder vill ha rökfritt i alla sina bostäder, vilket alla nya hyresgäster får veta. Men bolaget konstaterar också att det är svårt att hindra en hyresgäst om problem inte uppstår.
– Nya hyresgäster accepterar våra krav om rökfri lägenhet. De som bott i lägenheten väldigt många år kan ha svårare att acceptera detta då de alltid rökt inomhus, säger Christina Förare, Haparandabostäder.

Men även om flera bolag försöker stoppa rökningen i fastigheterna, är det så länge inte lagarna skrivs om i det här sammanhanget uddlöst.
– Det går inte för bolagen att förbjuda sina hyresgäster att röka. Det finns inget lagstöd för det, säger Niclas Sundell, chefsjurist vid Hyresgästföreningen region Norrland.
–Även om det skrivs in i hyreskontraktet, håller det inte i en rättslig prövning. Det är bara i så kallade allergihus, det är okej att förbjuda rökning.

Fakta: Hyresnämnden om rökning

”Rökning i normal omfattning inne i en lägenhet får i flertalet fall anses tillåtet, även om det finns ett förbud mot rökning intaget i hyreskontraktet.”

Läs också Så tycker vi om att jobba hemma Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst Pojken som föll från balkongen – hyresvärden överklagar domen Hissar med körförbud prövas av Högsta domstolen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.