HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Delad syn på rökning i Norrland

Norrbotten Några Norrlandsvärdar låter hyresgästerna bestämma. Andra skriver in i kontraktet att det är rökförbud i lägenheterna, trots att juridiken går emot dem.

Röka eller inte i sin bostad är en fråga som egentligen är glasklar, om hyresgästerna får bestämma. En undersökning Hem & Hyra genomförde nyligen visade att 7 av 10 hyresgäster står bakom ett rökförbud. Men ännu kan ingen kan säga att det är förbjudet att röka i en lägenhet. Däremot visar det sig, när Hem & Hyra tittar närmare på hur det ser ut i Norrland, att verkligheten inte är alldeles enkel.

Det finns flera kommunala bostadsbolag som vill försöka begränsa rökningen inomhus. I Skelleftå skrivs det in i hyreskontrakten i den senaste nyproduktionen, 174 lägenheter, att det är rökritt i fastigheten.
–Det kommer vi att fortsätta att göra i nyproduktionen. Det har hittills accepterats bra av berörda hyresgäster, säger Anna Ersson, marknadschef på Skebo.
– Det bästa hade givetvis varit om lagen ändras, så att det går att förbjuda rökning i lägenheterna. Det är inte bra för människor och det är inte bra för lägenheterna.

Läs ocksåHFAB säger nej till byte

Det är just det senare som Norsjölägenheter använder som argument mot rökning i bolagets bestånd.
– Vi uppmanar alla våra hyresgäster att röka utomhus. Vi informerar också, både skriftligt och muntligt, att rökskador kommer att debiteras vid utflytt, säger Sara Jonsson på Norsjölägenheter.
Haparandabostäder vill ha rökfritt i alla sina bostäder, vilket alla nya hyresgäster får veta. Men bolaget konstaterar också att det är svårt att hindra en hyresgäst om problem inte uppstår.
– Nya hyresgäster accepterar våra krav om rökfri lägenhet. De som bott i lägenheten väldigt många år kan ha svårare att acceptera detta då de alltid rökt inomhus, säger Christina Förare, Haparandabostäder.

Men även om flera bolag försöker stoppa rökningen i fastigheterna, är det så länge inte lagarna skrivs om i det här sammanhanget uddlöst.
– Det går inte för bolagen att förbjuda sina hyresgäster att röka. Det finns inget lagstöd för det, säger Niclas Sundell, chefsjurist vid Hyresgästföreningen region Norrland.
–Även om det skrivs in i hyreskontraktet, håller det inte i en rättslig prövning. Det är bara i så kallade allergihus, det är okej att förbjuda rökning.

Fakta: Hyresnämnden om rökning

”Rökning i normal omfattning inne i en lägenhet får i flertalet fall anses tillåtet, även om det finns ett förbud mot rökning intaget i hyreskontraktet.”

Läs också Norrland får betala när rika Stockholmskommuner "dumpar" bostadslösa Så drabbas bostadslösa av social dumpning: Familjen fick en enkel biljett till Kramfors Toppchefer på Balder gripna för insiderbrott Miljöinspektören: Stärk hyresgästernas rättigheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.