Annons

Demirok: ”Det är bara att sätta i gång och bygga”

Linköping ​Det byggs färre lägenheter i Linköping, samtidigt som kommunen förbereder för allt fler. Något måste göras om staden ska kunna växa, menar Muharrem Demirok (C), kommunalråd i Linköping.

​Muharrem Demirok talade vid gårdagens bostadspolitiska konferens, Motala Forum. Konferensen arrangeras varje år av den ideella föreningen Bostaden i samverkan (BIS). Medlemmar i BIS är Motala kommun, Bostadsstiftelsen Platen, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen.

Som kommunalråd ansvarar Muharrem Demirok bland annat för samhällsbyggnadsfrågor. Han befarar att Linköping inte kan växa så fort som staden behöver, och skulle kunna, göra eftersom det byggs för lite.

– Många pratar om att kommunerna ställer så höga krav att det är svårt att bygga nya bostäder, säger han och redovisar statistik över bostadsbyggandet i Linköping.

2007 och 2008 blev omkring 700 nya lägenheter klara per år. 2009 och 2010 sjönk siffran till 478 respektive 456.

– Man kan ju undra om kommunen inte gör sitt jobb och ser till att det finns platser att bygga på. Men faktum är att vi levererar detaljplaner på löpande band.

I fjol antog Linköpings kommun detaljplaner med utrymme för sammanlagt omkring 1 600 nya bostäder. Totalt finns plats för cirka 2 250 nya hem i den så kallade planreserven, det vill säga de planer som hittills tagits fram men inte utnyttjats.

– Det är bara att sätta i gång och bygga, säger Muharrem Demirok.

Han menar att många byggföretag beställer detaljplaner, men sedan inte bygger utan ställer planerna på hyllan tills vidare.

– Så ska det inte vara i Linköping.

Han är försiktig med att ge bostadsbolagen och byggbranschen hela skulden för att det ser ut så här.

– Men hittar vi inte en lösning på problemen kan inte Linköping växa och om inte de två stora orterna i Östergötland växer så har hela regionen problem, säger Muharrem Demirok.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.