Annons

Deras hyra höjs med 50 procent

Nyheter Erol Gavgacioglu har bott med fru och två barn i Stockholmsförorten Tensta i drygt tio år. Under tiden har de haft fyra olika hyresvärdar.​
I dag heter den Fabege och har precis höjt hyran med 36 procent. Anledningen är den omfattande ombyggnaden som skedde förra sommaren. Badrummet, köket, ja i princip hela lägenheten totalrenoverades. Huset byggdes 1970 och inga förbättringar hade gjorts sedan dess. Nu kom allting på en och samma gång.
I avtalet ingår en gradvis hyreshöjning, vilket innebär att ombyggnaden i slutändan kommer att kosta Erol Gavgacioglu en hyreshöjning på över 50 procent. Från 5 300 kronor i månaden till 8 143 kronor.
– Många som bor här går på socialbidrag eller har betalningsanmärkningar. De kommer aldrig att få lån för att köpa en bostadsrätt. De har inget val än att bo kvar här, till skyhöga hyror, säger Erol Gavgacioglu.
Medelinkomsten i Tensta är strax över 13 000 kronor i månaden. En fjärdedel av invånarna får socialbidrag. Att de skulle ha råd att betala hyror på upp till 11 000 kronor är en ekvation som inte går ihop.
 
I Erol Gavgacioglus hus finns det tio lägenheter. Fyra av dem står i dag tomma, förklarar han. Grannarna har antingen tvingats flytta till mindre hyresrätter eller köpt bostadsrätter, i vilket fall bor de billigare i dag.
Själv kör Erol Gavgacioglu taxi sex dagar i veckan och har inga problem med att klara hyran. Men han är orolig för sina grannar.
– Det är inte rika människor som bor här. Varför gör de så stora renoveringar, när de vet att det kommer att leda till kraftiga hyreshöjningar? frågar han.
Han har tillsammans med 71 grannar överklagat hyreshöjningen. Det är inte bara hyran de vänder sig emot.
Renoveringen är dessutom dåligt gjord, tycker Erol Gavgacioglu.
– De har använt de sämsta materialen och de sämsta hantverkarna och så tror de att ingen här ute ska klaga, säger Erol Gavgacioglu, som även är djupt besviken på Hyresgästföreningen.
– Jag ska gå ur föreningen. Hyresgästföreningen accepterade hyreshöjningen utan att följa upp resultatet. Så kan man inte göra.
 
Maria Palme är förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Stockholm.
– Vi ansåg att hyran var rimlig med tanke på den renovering som utfördes i lägenheterna.
– Vi har nu tillsatt en oberoende besiktningsman och visar det sig att kvaliteten inte är den utlovade, får vi givetvis ta en diskussion om det med Fabege, säger hon och tillägger att hyresgästerna själva hade godkänt ombyggnaden på förhand.
Hyresvärden, Fabege, anser att den omfattande renoveringen var nödvändig och hälsar samtidigt att de väntar in besiktningsmannens resultat och att eventuella brister ska åtgärdas.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.