HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Det är en massiv attack

Norrbotten Allt oftare kommer frågan om förhandlingsordningens vara eller icke vara upp. Kritik mot systemet, enligt Fastighetsägarna Mittnord. En attack, enligt Hyresgästföreningen.
Vill inte förhandla. Stig Svedberg, ägare till fastighetsbolaget Tvättbjörnen, anser inte att Hyresgästföreningen är rätt väg att gå när det gäller hyresförhandlingar.

En av Hyresgästföreningens uppgifter är att företräda hyresgästerna vid hyresförhandlingar.
För det betalar hyresgästen en så kallad hyressättningsavgift på 12 kronor varje månad. Avgiften är oftast inbakad i hyran och specificeras inte på hyresavin.
Det här gäller för de hus som har en så kallad förhandlingsordning, ett avtal mellan hyresgästförening och värd. De som inte omfattas av en sådan betalar ingen avgift och får själv försöka styra över sin hyra.

Nu vill Stig Svedberg, ägare till fastighetsbolaget Tvättbjörnen i Sundsvall, säga upp förhandlingsordningen för tre fastigheter. Men Hyresgästföreningen tycker att det är upp till hyresgästerna att avgöra och har därför skjutit det vidare till hyresnämnden. Värden måste då kunna styrka att det är hyresgästernas vilja.
Vad vill dina hyresgäster?
– Jamen de vill inte ha det så här, det är därför jag säger upp det. Systemet är mossigt och jag har hyresgäster som är under 100 år om jag säger så.

Läs ocksåDyrt att vara hyresgäst i Skåne

Det har blivit vanligt att förhandlingsordningen diskuteras vid förhandlingarna. Det bekräftar Roland Lätth, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Norrland.
– Det är en medveten strategi från Fastighetsägarna. De går till massiv attack mot den svenska modellen för att rasera systemet. För att kunna införa marknadshyror. Det är mycket allvarligt och det drabbar hyresgäster som inte kan eller vill förhandla med värden.

Bilden bekräftas till viss del av Björn Söderholm, vd på Fastighetsägarna Mittnord:
– Fastighetsägarna vill ha ett nytt system. Det är systemkritik och inget annat.

Niclas Sundell, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Norrland, konstaterar att förhandlingsordningen sagts upp i fem fastigheter i år, tre är Tvättbjörnen, som nämns ovan, och två är fastigheter som ägs av Floxhusen i Nordmaling.
Hyresgästföreningen har hänskjutit samtliga ärenden till hyresnämnden. Av ett enkelt skäl:
– Det är klart att det finns en uppenbar risk att ställa sig utanför förhandlingsordningen. Hyresgästföreningen har ju erfarenhet och koll på hyresnivåerna och vad som är en skälig hyra. Det kan vara svårt att veta det som enskild hyresgäst, säger han.

Läs ocksåChockhöjning av hyran i korridoren - betala inte säger juristen
Läs också Hyrestvisten i Köping är löst Krävs på återbetalning av hyror Har hyresskuld på 42 500 – tvingas flytta från industrilokal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.