Annons

”Det går att bygga billigare”

Göteborg ​Det går att bygga billigare så att även unga människor har råd att bo. Det var budskapet från flera av de talare som medverkade på det seminarium om bostadsbristen som Hyresgästföreningen arrangerade i Göteborg på måndagen.

​En av dem var Danielle Zachrisson från ungdomsnätverket jagvillhabostad.nu som ända sedan starten 2001 drivit krav på att det måste byggas bostäder som unga har råd att bo i och som matchar deras behov och önskemål.

 

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
För att visa att det faktiskt går har nätverket deltagit i två byggprojekt, bägge i Stockholmstrakten. Det första var Villbo i Huddinge som nätverket planerade tillsammans med Huge fastigheter och som har 31 lägenheter som stod inflyttningsklara vintern 2007.
 
Villbo byggdes till det årets lägsta nyproduktionshyra i Stockholms län, 1 167 kronor per kvadratmeter och år. Det innebar att en etta på 33-36 kvadratmeter hade en inflyttningshyra på 3 541 kronor medan tvåorna på 48 kvadrat kostade 4 351 kronor.
 
– Det byggdes så yteffektivt som möjligt med möjlighet att dela av rummen i fall man inte skulle klara hyran själv utan vilja dela med en kompis, berättar Danielle Zachrisson.
– Eftersom bygget var en del i ett större projekt kunde vi dra nytta av stordriftsfördelar, Vi ställde också krav i upphandlingen och satte tak för vad saker fick kosta.
 
Villbo byggdes med hjälp av statliga investeringsbidrag som hjälpte till att hålla hyrorna nere. De har numera avskaffats men det har inte avskräckt nätverket som tillsammans med Stockholmshem dragit igång ytterligare ett byggprojekt, den här gången i Råcksta.
 
Huset med 113 lägenheter är ännu inte byggt men också här handlar det om att bygga yteffektivt, flexibelt, utnyttja stordriftsfördelar och avstå från fördyrande saker som till exempel enskilda balkonger. I stället har husen försetts med så kallade entrébalkonger med vidhängande förråd till varje lägenhet och det finns inga källar- och vindsvåningar.
 
En annan av seminiarietalarna var Joacim Arcari från Botrygg Bygg AB som i dag har 1 500 lägenheter i landet, varav ett par hundra i Göteborg. Ända sedan starten 1981 har bolaget gjort sig känt för att försöka pressa ner byggkostnaderna.
 
– Vi har en industrialiserad byggprocess som innebär mindre variation men också lägre kostnader, säger Joakim Arcari. Vi jobbar med yteffektiv planlösning, använder samma stomsystem i olika projekt och bygger till  stor del med egen personal.
– Vi försöker också välja material som kan vara lite dyrare i inköp men som är billigare att underhålla.
 
Ett annat sätt att hålla nere kostnaden är att gå förbi grossister och andra mellanhänder och köpa direkt från fabrik.  Botrygg köper ett tjugotal materialgrupper som till exempel fönster, dörrar, köksinredning, badkar, tvättställ, toalettstolar och tvättstugeutrustning direkt från tillverkaren.
 
Och det är långt ifrån säkert att det blir svenska leverantörer. Det är till exempel i genomsnitt 1 390 kronor billigare att köpa en badrumskommod, alltså ett överskåp, ett handfat och ett underskåp i Italien än i Sverige och priset för en toalettstol är 49 procent billigare i Danmark än på hemmaplan.

Annons
Läs också Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.