”Det har hänt förut”
Ett flerfamiljshus i Härnösand skadades i blåsten i måndags. Stora delar av hörnet på fasaden rasade och drog med sig balkongräcken och glas. Tre lägenheter i huset drabbades av raset.
Det stormade rejält längs kusten mellan Sundsvall och Härnösand. Vindstyrkor på 35 sekundmeter uppmättes.
Särskilt utsatt var flerfamiljshusen på Norra kyrkogatan i centrala Härnösand, där kraftiga vindar blåste in från havet.
När en spricka i fasaden upptäcktes av en boende kallades hyresvärden Härnösandshus till platsen.
– Vi fick en anmälan om att det glipade i fasaden. Vi for hit och bestämde oss för att spärra av, men innan byggaren kom på plats slets yttersta skiktet av lättbetong och puts bort från balkongernas kortsida. Inglasningen på balkongerna följde också med och det var verkligen tur att ingen kom till skada. Glasbitarna blev ju som projektiler i stormen, säger Mats Dahlin, förvaltningschef på Härnösandshus.
Husen är av tegel och de infällda balkongernas kortsida utgör även fasaden på gaveln.
– När vinden pressade på fungerar balkongerna som ett vindfång och det blir ett stort tryck mot väggen. Konstruktionen höll inte för trycket.
Men ska inte ett hus hålla för blåst?
– Jo, det ska det naturligtvis. Vi tar det här på största allvar, det är inte bra när det blir så här, hade någon skadats hade det inte varit roligt. Nu ska vi åka runt med en konstruktör för att se till de andra byggnaderna.
Hur många andra hus med liknande konstruktion finns det?
– Det är två huskroppar på området, som kallas Kaptenen, som vi ska titta närmare på nu.
Har det här hänt förut?
– … Det har faktiskt hänt tidigare, för 10-12 år sedan. Det var en annan vägg i huset bredvid som glipade, men då hann vi borra och förankra det i tid innan det rasade.
Nu har det alltså hänt två gånger att fasaderna gett vika..?
– Jag var inte med då när det första huset skadades så jag kan inte svara på mer kring det. Men eftersom det nu hänt två gånger så har vi beordrat en utredning gällande husens konstruktion och hållbarhet.
Tre lägenheter fick evakueras. Var är hyresgästerna nu?
– De bor kvar. Räddningstjänsten tog ett evakueringsbeslut innan man visste säkert hur lägenheterna påverkats. De visade sig vara intakta förutom att balkongerna inte kan användas så de har vi förseglat.
Anders Westin, 71, bor några hus bort. Han kommer ihåg när det första huset krackelerade.
– Ja, det var en stor spricka i väggen så de fick säkra det så att det inte skulle rasa, säger han, men känner sig inte orolig för egen del.
– Jag har bott i Härnösandshus i 30 år och trivs bra. De kommer alltid och fixar när man behöver hjälp så det här ordnar de nog också ska du se.