Annons

Dinglevärd får inte höja hyran

Munkedal Privatvärden i Dingle ville höja hyran och skickade ut avier med nya belopp. Hyresnämnden sätter stopp eftersom hyresgästerna inte fått möjlighet att förhandla.

Hyreshuset i Dingle utanför Munkedal har fem lägenheter. Tre av hyresgästerna protesterade när värden i våras ville höja hyrorna med 2,4 procent.

  • En trerummare skulle gå upp med 108 kronor per månad och få en varmhyra på 4 628 kronor.
  • En annan trea skulle få en höjning på 130 kronor och en ny hyra på 5 545 kronor.
  • Den tredje bostaden, en större fyrarummare, skulle bli 154 kronor dyrare och få en varmhyra på 6 607 kronor.

Fastigheten saknar avtal om kollektiv hyresförhandling med Hyresgästföreningen. I sådana fall måste hyresvärden skriftligen meddela respektive hyresgäst att ändringar är på gång, ett så kallat villkorsmeddelande.

I det aktuella fallet ansåg värden att han i och med utskicket av de nya hyresavierna med höjda belopp hade meddelat hyresgästerna. Detta ifrågasatte de. Ärendet hamnade i hyresnämnden.

Annons

Och nämnden ger de boende rätt. Enligt lagen ska hyresgästerna få möjlighet att förhandla med sin värd. En hyresavi är ett krav på betalning av ett belopp och kan därför inte ses som ett villkorsmeddelande.

Värden får därmed inte rätt att höja hyrorna enligt nämndens beslut.

Annons
ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

I ett tillägg skriver dock nämnden att värdens hyreskrav är rimligt för två av de tre lägenheterna. I den tredje är både standard och hyra högre och en ytterligare höjning är inte skälig.

Fakta: Förhandlingsordning – så fungerar det

En förhandlingsordning (FO) är ett avtal om att förhandlingen ska omfatta alla i en fastighet. (Hyresgästen kan ändå välja att förhandla själv.) 
Utan FO måste värden kontakta dig innan en hyreshöjning. 
Du måste snarast meddela värden om du inte accepterar höjningen.
Betala in den tidigare hyran, annars har du gått med på den nya.
Stöter du på patrull? Kontakta Hyresgästföreningen.

 

Läs också 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger" Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut Grannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell son Osäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.