Dom ger DO vind i seglen

Filipstad En hyresvärd i Filipstads kommun har dömts till 60 dagsböter för olaga diskriminering. Domen stärker Diskrimineringsombudsmannen, som också stämt värden.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om den lilla privathyresvärden i Filipstads kommun som först lovade en mamma och hennes två barn en hyreslägenhet, men sedan ångrade sig.

Kvinnan bär traditionell klädsel i enlighet med den finsk-romska kulturen. Enligt hyresvärden hade grannarna reagerat på det – och sagt att de skulle flytta om han lät henne bo i fastigheten.

Läs ocksåLjög om att han hyrde i andrahand – måste betala 40 000 kronor

Så trots att hon skrivit kontrakt, betalat förskottshyra och fått nycklarna, meddelade hyresvärden redan dagen efter att hon inte fick hyra lägenheten.

Kvinnan anmälde händelsen både till polisen och till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

I onsdags föll domen i tingsrätten: mannen som äger lägenheterna döms till 60 dagsböter för olaga diskriminering.

Läs ocksåSköt upp att adressändra – döms till böter på 18 000 kronorTvå flyttlådor och ett par arbetsskor ligger på ett svart- och vitspräckligt golv. En man döms för folkbokföringsbrott för att han inte adressändrat på tre år.

Domen ger DO vind i seglen.

– Även om det är samma händelse är det två olika lagar som tillämpas.  Åklagaren har svårare att vinna ett mål än DO har. Åklagaren måste styrka att det handlar om diskriminering, medan vi har en bevislättnad och ska visa på omständigheter som ger anledning att anta diskriminering. Om DO lyckas med det måste hyresvärden visa att så inte är fallet. Så att åklagaren vann med samma vittnen, samma bevis och delvis samma argumentation som vi kommer använda stärker självklart vårt mål, säger Lars Thornberg som är utredare på DO.

Det är ovanligt att det pågår parallella rättsliga processer. I det här fallet har polisen och DO gjort egna utredningar men också samarbetat.

Läs ocksåHög musik på gatan fick grannen att lacka ur – döms för misshandel

Anledningen till att man driver dem parallellt är att domen som föll i onsdags, riktade sig mot hyresvärden som privatperson. DO driver ärenden mot juridiska personer – det vill säga företag och kommuner. I det här fallet råkar det dock röra sig om samma person, eftersom hyresvärden har en enskild firma. Men i andra fall kan det röra sig om stora aktiebolag eller kommuner som diskriminerat och därför kan skadeståndet sättas högre av DO än av åklagare, och så har också gjorts.

– Åklagaren drev frågan om det personliga straffet och begärde därför inget skadestånd, utan lät oss ta den delen. Vi kan sätta skadeståndet högre och se till alla som drabbats av diskrimineringen. I det här fallet ser DO att tre personer utsatts: kvinnan och hennes två barn. Vi begär därför skadestånd på 80 000 för kvinnan och 60 000 var för barnen, säger Lars Thornberg

Läs också Hyresnämnden lät mannen behålla lägenheten – nu är han häktad för knark och vapen Räddades av barnkonventionen i hyresnämnden - nu tvingas mannen flytta: ”Inte förvånad”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.