Annons

Dotter ville chockhöja moderns hyra

Kalmar ”Rådande hyra är ej marknadsmässig”, därför behöver den höjas, så skrev dottern till hyresnämnden när hon ville höja mammans hyra med 18 procent. Men hyresnämnden säger nej.
Foto: Linda Alfons
Jättehöjning. Marit och hennes man skänkte sin gård till dottern Annelie. Tjugo år senare vill dottern chockhöja hyran.

Nervositeten är påtaglig i Kalmar tingsrätts foajé. Snart kommer hyresnämnden att bestämma ifall Marits hyra ska höjas från 5 000 kronor om året till nära 8 000 kronor i månaden. Hon är inte där själv, hon är gammal och orkar inte, så hon representeras av sin son och sonhustru.

Dottern Annelie skickade i juni förra året sin ansökan till hyresnämnden. Hon vill höja den låga hyran som motsvarar fastighetsavgiften för gården som hennes föräldrar skänkte henne för 20 år sedan för att undvika krångel med testamente.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I samband med gåvan tecknades ett hyreskontrakt med slutdatum 2020. Föräldrarna har hela tiden betalat alla utgifter däribland sophämtning, el och vatten.

– Det är inget vanligt hyresavtal, de skulle få bo i huset så länge de levde, säger sonen.

I tingssalen möter han och hans hustru Annelies advokat som  framför sin sak inför nämnden: driftskostnaderna för huset har ökat och han jämför med hyrorna hos Mörbylånga bostads.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

– Vi har hållit på ett tag och försökt hitta lösningar på hyresvillkor och överlåtelsehandlingen, säger advokat Mats Enström.

Annons

– Min mamma känner att hon ska bli utslängd, säger sonen.

Både han och hustrun är på helspänn. Marits tillvaro står på spel.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– I första hand är det avgörande vad man kommit överens om. I andra hand är det lagen, säger hyresrådet Carl Olof Öhrnell.

Nämnden diskuterar ärendet i enrum innan parterna får komma in i salen igen. De har tur och slipper våndas i väntan på beslutet för nämnden meddelar vad de kommit fram till på plats: Det blir ingen hyreshöjning.

Efteråt är sonen och sonhustrun mycket lättade. Men Marit är fortfarande lite orolig.

–  Ja, det är hon, hon är 81 år. Nu är det i alla fall fem år till. Men det är tråkigt att det ska bli så här, säger sonen.

Annons

För Marit är det en fördel att hennes hyreskontrakt är tidsbegränsat. Det innebär att det inte går att ändra villkoren lika lätt som i ett vanligt tillsvidareavtal.

– Man kan inte ändra hyran tidigare än 2020. Möjligen skulle man kunna pröva det, men vi har inget underlag för att bestämma hyran så långt fram, säger hyresrådet Carl Olof Öhrnell vid hyresnämndens sammanträde.

Nämnden lutar sig mot ett tidigare beslut i hovrätten som tolkar hyreslagen så att det inte går att ändra i ett livstidsavtal innan det att tiden för avtalet gått ut. Högsta domstolen har också avgjort att ett tidsbegränsat avtal är likvärdigt med ett livstidsavtal.

Fotnot: Marit och Annelie heter egentligen något annat.

Fakta: Tidsbegränsade avtal

Huvudregeln är att villkoren i ett tidsbestämt avtal gäller fram till avtalets slutdatum.
Avtalet kan enligt hyreslag­en inte sägas upp i förtid av hyresvärd­en.
Hyresgästen får däremot alltid säga upp avtalet med tre månaders uppsägningstid.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.