Annons

Drömflytten blev en fasa

Borås Den charmiga lägenheten skulle bli Anjas och Pelles drömhem. I stället fick de en tio månader lång mardröm som slutade i tingsrätten.

När Anja Persson och Pelle Toresson efter flera år som särbos äntligen skulle flytta ihop, gick det lätt att byta till sig den större lägenheten på Kvarngatan i Borås.

– Killen ville byta med bara en månads varsel. I efterhand förstår jag ju varför han hade så bråttom därifrån, säger Anja.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

För bakom den gamla charmen dolde sig allvarliga brister. Till en början kom Anja och Pelle överens med värden om att fixa en del saker, som de slitna innertaken. Pelle gjorde ett litet hål för att undersöka taken. Eftersom de var fulla av djupa sprickor var alla ense om att de behövde renoveras. Men när Anja ringde en jurist på Hyresgästföreningen avrådde han dem bestämt att göra så omfattande renoveringar själva.

I stället fick snickare ta itu med taken – och det var inte det enda som behövde göras. Det visade sig snart att badrummet var fullt av fukt och mögel och behövde rivas ut. I fem månader hade de bara en liten toalett med kallvatten.

Kort därpå hittade Pelle mögel i vardagsrumsväggen. Dessutom regnade det in genom fönstren, vardagsrumsfönstret gick inte att stänga helt och det var bara 17-18 grader inomhus. De tröttnade snabbt på att bo i ett renoveringskaos och värden blev, enligt Anja, allt mindre tillmötesgående.

Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.

Efter bara tio månader flyttade de ut. Men problemen upphörde inte där. Plötsligt damp en faktura på 53 000 kronor ned i brevinkastet. Värden ansåg att det var Pelle som hade förstört taket genom att ta upp ett hål. Nu ville han att de skulle stå för hela renoveringen av taken i två olika rum.

Annons

– Han hävdade att han inte visste om det där hålet men det har vi aldrig undanhållit. Dessutom hade taken behövt renoveras oavsett, säger Pelle.

– När jag såg fakturan … Som att falla ned i ett stort hål, säger Anja.

Läs ocksåMariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord”En mobil på den ena sidan och en kvinna i mörkt hör på den andra. Kvinnan tittar rakt fram.

Men de hade tur. Ärendet hamnade i tingsrätten som i sin dom slog fast att hyresvärden och Pelle hade varit överens om att ta upp hålet. Därför behövde de inte betala någon faktura.

– Den sista oron släppte, säger Anja.

Benny Nyström, jurist hos Hyresgästföreningen, var den som företrädde Anja Persson och Pelle Toresson i tingsrätten. Han säger att det var till stor hjälp att Anja och Pelle hade dokumenterat allting ordentligt.

Annons

– Bland annat hade de gott om bilder på sprickorna i taket. Det hjälpte förstås i rätten, säger han.

Bästa sättet att slippa hamna i bråk med värden är annars att tänka efter ordentligt, säger Benny Nyström.

– Egentligen borde de dragit öronen åt sig från början och inte gått med på att renovera taket, säger han.

Fotnot: Fastighetsägaren bor i dag utomlands. Hem & Hyra har utan framgång sökt honom för en kommentar. Han har sedan en tid överlåtit förvaltningen till sin son, som avböjt att kommentera.

Läs också Meterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000 Michael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom" Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.