Annons

Efter många turer – hyran höjs med 4,45 procent för 77 000 lägenheter

Stockholm En höjning med 311 kronor i månaden för en lägenhet med en hyra på 7 000 kronor. Det blir resultatet när Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder höjer hyran med i snitt 4,45 procent efter ett beslut i tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommittén.
Foto: Ida Karlsson/Kristina Wahlgren
Jonas Larsson, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Stockholmshem, är inte nöjd med HMK:s beslut.

Det extraordinära ekonomiska läget och ett nytt sätt att förhandla hyror har skapat rejäla problem i årets hyresförhandlingar. Det syns också i antalet ärenden hos Hyresmarknadskommittén, HMK, ett tvistlösningsorgan som hjälper till när kommunala hyresvärdar och Hyresgästföreningen har kört fast. Antalet ärenden är på rekordnivåer.

De tre stora kommunala bostadsbolagen i Stockholm är inget undantag. De krävde ursprungligen nio procent i hyreshöjning i förhandlingarna med Hyresgästföreningen och efter att parterna kört fast flera gånger så blev det HMK som fick bestämma hur mycket hyran skulle höjas.

HMK:s beslut innebär att bolagen får höja hyran med nästan hälften av vad de krävde, i genomsnitt 4,45 procent från första januari. Det innebär att hyresgästerna får en retroaktiv hyreshöjning, som dock delas upp på fem månader. Snitthöjningen blir 4,45 procent men höjningen varierar mellan 2,4 procent och 4,76, beroende på bland annat byggår och om hyresgästen betalar för värme själv.

Som exempel skulle det ursprungliga kravet innebära att hyran skulle höjas 630 kronor för en lägenhet med en hyra på 7 000 kronor. Höjningen på 4,45 procent innebär att höjningen landar på 311 kronor för samma lägenhet.

Jonas Larsson, som sitter i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Stockholmshem, är besviken över att hyresgästerna får retroaktiva hyror.

– Sedan tycker vi att 4,45 procent är alldeles för hög nivå. Det här är allmännyttiga bolag som borde ta ett större samhällsansvar i dessa svåra tider. Sedan är det lite oroväckande att bolagen inte vill sitta ner och förhandla med oss om det här utan att det ska beslutas i HMK, säger han.

Hyran är inte färdigförhandlad för Stadsholmens hyresgäster. Inte heller Micasa berörs av HMK:s beslut. Skälet är att hyresgästerna hos Micasa omfattas sedan tidigare av en tvåårig hyresöverenskommelse som gör att de får en hyreshöjning på 1,5 procent för 2023.

Hyresmarknadskommittén har också beslutat att Haninge Bostäder får höja hyran med i snitt 4,5 procent retroaktivt från första januari 2023. De med höga nyproduktionshyror får en höjning med 3,24 procent medan hyresgäster i befintliga lägenheter får en höjning med 4,7 procent.

Nyligen blev det också klart att Huge Bostäder höjer hyran i snitt med 4,2 procent från första mars. Hyresgäster med höga presumtionshyror får en höjning med 2,3 procent.

Sedan tidigare är det också klart att Järfällahus höjer hyran med i snitt 3,485 procent. Med ett spann på 1,8 till 3,7 procent.

Väsbyhem höjer hyran med i snitt 3,65 procent från första februari. Ny producerade lägenheter och lägenheter med kallhyra får lägre höjning.

Hos Förvaltaren i Sundbyberg höjs hyran med 3,55 procent i snitt från första januari. Hos Össebyhus höjs hyran i snitt med 4 procent från 1 januari.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.