HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Efter tvångsförvaltning kan Motalafamiljen leva normalt

Motala Thereze Henttunen och Sonny Johansson i Motala lever återigen ett normalt liv, efter att ha varit av med el och värme i en vecka. Hyresnämnden beslutade om tvångsförvaltning och det blev en oväntat snabb förändring.

​De hann bara hem efter hyresnämndens beslut.

– Någon hade skottat. Och sandat. Vi blev jätteförvånade.

Läs ocksåNya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimparYtterligare en hyresgäst krävs på rekordbelopp efter att ha rökt inomhus. Hyresvärden MKB kräver 337 000 kronor.

Samma dag kom parets representant på Hyresgästföreningen, Jennifer Myrén, på besök, tillsammans med en representant för företaget Radiomasten som fick ta över ansvaret för huset.

– Sedan gick allt jättesnabbt. Värmen kom på och det blev alldeles immigt i lägenheten eftersom det hade varit så fullständigt nerkylt.

– Och så fick vi en ny spis direkt, eftersom kontakten hade brunnit på den gamla.

Läs ocksåHovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus

”Och nycklar får ni nästa vecka” lovade Radiomasten. Nya lås innebär att hyresgästerna inte längre behöver oroas över huvudnycklar på drift.

Thereze beskriver hur hon och Sonny stod alldeles mållösa. De påpekade för Radiomasten att de var tacksamma.

Svaret blev att tvångsförvaltaren verkligen vill visa att man bryr sig om hyresgästerna.

Läs ocksåStal smink för 300 000 – nu tar han över tvångsförvaltat hus

– Jätteskönt, säger Thereze.

– Det är stor skillnad kan jag säga och nu hoppas vi bara att det inte går tillbaka till den förre värden.

Sveneric Isacsson äger de två hyreshus som sattes under tvångsförvaltning i början på veckan. Han anses inte ha klarat av fastighetsförvaltningen som man kan förvänta sig. Han har inte betalat räkningar, har låtit hyresgäster leva utan badrum i många månader genom att inte renovera dem, har inte haft kontroll över huvudnycklar, vet inte säkert vilka som bor i husen och har dålig kontroll över hyresinbetalningar.

– Det var riktigt eländigt, berättar Thereze.

Vid en besiktning på plats, med hyresnämnden, kom värden full till sammanträdet. Han hade då svårt att tala för sin sak.

Vid sammanträdet då tvångsförvaltningen skulle avgöras kom han inte alls. I ett telefonsamtal med hyresnämndens ordförande, Christer Grönevall, klargjorde Sveneric Isacsson att han prioriterade ett besök hos naprapaten.

Beslutet om tvångsförvaltning är interimistiskt, det vill säga tillfälligt. Huvudförhandling hålls den 16 december.

– Till dess kan vi åtminstone leva ett normalt liv igen, säger Thereze.

 
Läs också Hem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp Värst 2: Här är värden som drivit över 500 rättsprocesser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.