Annons

EHB riskerar städböter efter grannkonflikt

Enköping Familjen har för vana att städa sent på kvällarna. 44 gånger har deras grannar vägg i vägg ringt störningsjouren. Nu måste hyresvärden EHB agera. Annars hotas företaget av böter.
Foto: Mats Jonsson
Paret som protesterat mot att grannarna drar fram dammsugaren för sent på kvällarna fick rätt i hyresnämnden.

Konflikten om de påstådda störningarna i hyreslängan i Enköping har pågått en längre tid och även varit föremål för medling i hyresnämnden.

På ena sidan väggen bor en livaktig familj med barn som hoppar och studsar omkring på kvällarna och med föräldrar som tydligen känner behov av att dammsuga golven när allt lugnat ned sig efter klockan tio.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Paret som bor på andra sidan beskriver aktiviteterna i grannlägenheten som ett ständigt pågående totalkaos.

Själva tycker de att de bor som i en gymnastiksal med dunkningar och duns, skrapande möbler och brummande dammsugare. Som mest har de räknat till 72 störningar under ett dygn.

Vid 44 tillfällen har paret tillkallat vaktbolaget som ansvarar för störningsjouren varav 18 efter medlingen förra året.

Läs ocksåKatastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål"

Familjen som pekas ut som störande har själva gjort en enkätundersökning i grannskapet som visar att ingen annan har några klagomål att komma med. Föräldrarna har också gjort motanmälningar mot sina grannar.

Annons

Enköpings Hyresbostäder, EHB, anser att man gjort vad som kan förväntas av en hyresvärd genom att efter medlingen förra året anmoda den påstått stökiga familjen att vara tystare.

Vid bara två tillfällen har vaktbolaget rapporterat om störningar trots alla utryckningar till adressen, påpekar EHB. Båda gångerna handlade det om att det dunsade och släpades på möbler under cirka en kvart.

Läs ocksåJonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest"

EHB:s inställning är att man som hyresgäst måste räkna med lindriga störningar från grannarna. .

Men paret som är missnöjda med grannarnas uppträdande tyckte inte att EHB gjort tillräckligt mycket. Paret vände sig därför på nytt till hyresnämnden i Västerås. Nu med krav på ett åtgärdsföreläggande riktat mot EHB och hyresbefrielse för egen del tills det blivit lugnt på andra sidan väggen.

Det klagande paret fick också delvis igenom sin vilja. EHB blev ålagda att vidta åtgärder så att störningarna upphör. Senast 8 april måste företaget ta itu med problemet. Annars riskerar man att få betala 20 000 kronor i vite, det vill säga böta.

Annons

Hyresnämnden ”finner tilltro” till uppgifterna och ser det som att den påstått störande familjens grannar råkat ut för det som i lagtexten räknas som ”hinder eller men i nyttjanderätten”.

Störningarna som paret utsatts för bedöms vara ”sådan art och omfattning att det går utöver vad som skäligen får tålas i ett flerfamiljshus”, som det heter på juristsvenska.

Alltså: Det finns ingen anledning att misstro grannarnas version. Och det de råkat ut för är mer än man ska behöva stå ut med i ett hyreshus med de ljud och oljud som normalt förekommer.

Läs också Övervakningskamera filmade sonen ta droger - nu vill värden vräka småsyskonen Yxman attackerade brevbäraren och grannen – får ändå bo kvar: ”Jävligt tur att han missade” Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.