Annons

En handfast väg till jobb

Västra Götaland Den genomsnittliga tiden för en nyanländ invandrare att komma i arbete är sju-nio år. Nu har de kommunala bostadsbolagen i Göteborg gemensamt börjat med praktik för nyanlända. Målet är anställningsbarhet inom två år.
Foto: Gustaf Görfelt
Praktikant. Mohamed Abdirashid Issa gör praktik hos Poseidons husvärd Magnus Björklund på Hogenskildsgatan i Lunden. "Det jag gillar mest är att prata svenska hela dagarna" säger Mohamed.

Mohamed Abirashid Issa är en av de 38 praktikanterna i första omgången.

För ett år sedan kom han till Sverige från Somalia. Nu pluggar han svenska på SFI två dagar i veckan, de övriga tre vardagarna gör han praktik hos Poseidon på Hogenskildsgatan i Lunden, östra Göteborg. Lördag och söndag bär han ut tidningar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag har arbetat sedan jag var sex år, i bilverkstad, med svetsning och som snickare. Så det här passar mig bra. Jag gillar att fixa och arbeta med montering, säger Mohamed.

Han pratar somaliska, italienska och engelska sedan tidigare, men nu är målet att lära sig svenska och svensk kultur.

– Så fort jag lärt mig språket vill jag ha ett riktigt jobb, jag vill inte gå på bidrag, Om det går bra med den här praktiken kanske det kan bli ett jobb av det, annars är det bra för CV:t, säger Mohamed Abdirashid Issa.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Projektet ”Vägen till viktiga riktiga jobb” drivs tillsammans med Arbetsförmedlingen och Göteborgs stad. Målet är att deltagarna ska vara anställningsbara inom två år. För fem av dem kommer praktiken dessutom att övergå i projektanställningar, berättar Hélene Blennemark Zendegani, integrationsansvarig på Poseidon.

– Det finns anställningsbehov både bland bolagen och våra underleverantörer. Men för alla deltagare blir det här ett snabbspår till anställningsbarhet. Det är viktigt att nyanlända får jobb fortare, både för integrationen och för att Sverige behöver fler som betalar skatt, säger hon.

Mohameds handledare på jobbet är Magnus Björklund, som själv fick jobb hos Poseidon efter att ha gjort praktik hos bolaget. Precis innan Hem & Hyra kommer på besök har de båda gått igenom en ordlista över saker som finns i en lägenhet. Men för Mohamed blev dagens roligaste lärdom ett nytt svenskt ordspråk.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Nära skjuter ingen hare, säger han med ett leende.

Annons

 

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.