Annons

Ljusglimt: Lite lättare för bostadssökande studenter

Nyheter På de allra flesta studieorter är situationen för nyantagna studenter lika tuff som i fjol – men det finns även bostadsaktörer som förutspår ett något lägre tryck. Hem & Hyras rundringning visar på en viss lättnad i både Stockholm och Uppsala.

Nu i veckan får tiotusentals sökande studenter sitt antagningsbesked i brevlådan. Och därmed går startskottet för en frenetisk jakt efter någonstans att bo.

Inför höstterminens start gör branschorganisationen Studentbostadsföretagen traditionsenligt en kartläggning över läget på studentbostadsmarknaden runtom i landet. Och inte heller i år är rapporten någon munter läsning.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

71 procent av de tillfrågade bostadsaktörerna rapporterar att läget är oförändrat jämfört med samma tid i fjol – det vill säga mycket ansträngt. Men medan 16 procent tror på ett ännu högre tryck i år förutspår åtta procent av bostadsaktörerna en välkommen lättnad. Det är snäppet fler än i fjol, och sett över tre år tycker nästan var femte tillfrågad aktör att trycket minskat.

Ett trendbrott – om än blygsamt – konstaterar Stina Olén, vd på Studentbostadsföretagen.

– Det är framför allt på mindre och mellanstora studieorter som läget blivit bättre, säger hon.

Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

I fjol rapporterade elva procent av aktörerna på bostadsmarknaden för studenter att köerna blivit längre än året innan. I år ser situationen aningen bättre ut. Nu rapporterar åtta procent växande köer, medan elva procent har sett köerna bli kortare.

En förklaring till den minimalt förbättrade situationen är ett påtagligt tillskott av nyproducerade studentbostäder.

Samtliga av de största studieorterna rapporterar emellertid fortfarande brist på boende. I Göteborg visar Hem & Hyras rundringning till och med på en marginellt kärvare situation än förra året.

Annons
Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Det har blivit något längre kötid, trots att det byggts en massa nytt det gångna året. Vi har byggt 328 nya studentbostäder och även Chalmers har byggt, säger Neshat Alizadeh, uthyrningschef på SGS studentbostäder i Göteborg.

Hos Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, SSSB, har den genomsnittliga kötiden minskat med två månader sedan Hem & Hyras rundringning i fjol. Det innebär att man som nyantagen student i genomsnitt snällt får vänta i drygt två år. För korridorsrummen, som är lättast att komma över, ligger genomsnittet på 13 månader.

Variationen under årets gång är dock stor, understryker vd Ingrid Gyllfors. Och för den med is i magen finns mycket att vinna.

– I augusti och januari är det som tuffast, men å andra sidan publicerar vi fler bostäder just nu vilket väger upp söktrycket lite. Vi frigör hela 1 000 kontrakt för inflyttning under augusti och september. I mars och april brukar söktrycket vara som lägst.

Hon erbjuder även några trösterika ord till alla desperata bostadssökare.

– Även om det kan kännas rätt hopplöst just nu brukar bostadssituationen lösa sig för de allra flesta under hösten. Allt beror ju på hur man är som person men jag skulle inte tacka nej till min dröm på grund av bostadssituationen, utan jobba väldigt aktivt med köer, andrahandsförmedlingar, släkt med mera. Vi lovar att å vår sida att bygga nytt och se till att det är just studenter som bor i våra befintliga bostäder.

Också i Stockholms ordinarie bostadskö går det något lättare att få studentlägenhet i år – i själva verket ett par månader snabbare än i fjol. Men väntetiden ligger likväl på över fem år, vilket är längre än de flesta ens studerar.

Uppsala dras fortfarande med svindlande väntetider i snitt. Men för den som är beredd att tacka ja till första bästa bostad oavsett storlek och område kan det räcka med några månader på kölistan. Just när det gäller mindre studentbostäder har situationen lättat en aning på senaste tiden, och hyresvärdar i kommunen har i större mån börjat bevilja studenter undantag från inkomstkrav.

Annons

– Det är absolut en positiv trend, som till stor del beror på att studenterna nu har fler valmöjligheter när de söker bostad, säger Tala Raha, kommunikationschef på Uppsala bostadsförmedling.

I Lund ser upplägget för bostadssökandet något annorlunda ut. Här reserveras inför höstterminen cirka 700 lägenheter för nya studenter och därefter lottas 700 köplatser ut bland de sökande. Den som vunnit bäst köplats har sedan företräde till respektive objekt i bostadsbolagets platsbank.

Enligt Claes Hjortronstam, uthyrningschef på AF bostäder, gör systemet det lätt för studenterna att se hur stor chans de har till respektive rum eller lägenhet. Om flera andra med bättre plats i kön anmält sig till samma bostad kan studenten enkelt boka ett annat objekt, där utsikterna ser bättre ut. Av de aktivt sökande brukar tre av fyra ha hittat en bostad till terminsstart, berättar han.

– Genom att vi lottar ut köplatserna har alla samma grundförutsättningar. I augusti vet vi det exakta antalet men erfarenheten säger att vi kommer att nå upp till eller eventuellt överskrida 700 bostäder.

Som om det inte vore nog med att det råder akut brist på bostäder måste de blivande akademikerna även se upp för samvetslösa opportunister. I ett pressmeddelande varnar polisen för att sommaren är en stor högtid för bostadsbedragare, som skor sig på desperata studenter. I samband med antagningsbeskeden dyker det upp en stor mängd falska annonser på bland annat Blocket, och många bostadssökande blir direkt kontaktade av personer med brottsliga avsikter.

– De här bedragarna vill inte hyra ut en lägenhet till dig, de vill ta sig in i din internetbank och tömma dina konton. Om det verkar för bra för att vara sant ska du vara vaksam, säger Lotta Mauritzon på polisens nationella bedrägericenter.

Fakta: Kötider inför höstterminen - Hem & Hyras rundringning

STOCKHOLM

  • SSSB: I genomsnitt två år och en månad för en bostad. (13 månader för ett studentrum i korridor och tre till fyra år för en studentlägenhet.)
  • Bostadsförmedlingen: I snitt fem år och två månader för en studentlägenhet.

GÖTEBORG

  • SGS studentbostäder: Minst 1,5 år för rum i korridor. Minst två till tre år för lägenhet utanför centrum och fyra till fem år för en central lägenhet.
  • Chalmers: För ingen statistik. Kötid på ett till två år räcker i många fall för en mindre lägenhet men den som har mest kötid har företräde. Mycket stor variation i kötid beroende på objekt.

UPPSALA

Bostadsförmedlingen: Genomsnittlig kötid på tre år och sex månader. Betydligt kortare väntetid för enrummare – i vissa fall så kort som några månader. Kötid för de största lägenheterna är upp till fyra år.

LUND

AF Bostäder: Lottar ut cirka 700 köplatser, har ingen vanlig kö. Tre av fyra aktivt sökande brukar ha fått bostad till terminsstart.

UMEÅ

Bostaden i Umeå: Från ett år och fem månader till två år och åtta månader för rum i studentkorridor. Från två år och nio månader till sex år för en studentlägenhet.

KALMAR

Kalmarhem: Bostadsgaranti. Garanterat erbjudande om boende om man sökt aktivt i två månader.

KARLSHAMN

Karlshamnsbostäder: Bostadsgaranti för alla nya studenter på Blekinge tekniska högskola.

SUNDSVALL

Mitthem: Bostadsgaranti. I möjligaste mån bostad redan till terminsstart.

TROLLHÄTTAN

Eidar: Bostadsgaranti i samarbete med kommunen och Högskolan i väst.

VÄSTERÅS

Bostad Västerås: Bostadsgaranti.

ÖSTERSUND

Östersundshem: Bostadsgaranti för dem som ansöker i tid.

Källa: Hem & Hyra/respektive bostadsförmedlare

Fakta: Balans på studentmarknaden i 58 procent av orterna
Ort Status
Borlänge Balans
Borås Balans
Eskilstuna Brist
Falun Balans
Gävle Brist
Göteborg Brist
Halmstad Balans
Helsingborg Balans
Jönköping Balans
Kalmar Balans
Karlshamn Balans
Karlskrona Brist
Karlstad Balans
Kiruna Balans
Linköping Brist
Luleå Brist
Lund Brist
Malmö Brist
Norrköping Balans
Norrtälje Balans
Piteå Överskott
Skövde Brist
Stockholm Brist
Sundsvall Överskott
Trollhättan Balans
Umeå Brist
Uppsala Brist
Varberg Balans
Visby Balans
Västerås Balans
Växjö Balans
Örebro Balans
Östersund Balans

Källa: Studentbostadsföretagen

 

Fakta: Tips för dig som söker studentbostad
  • Tacka inte nej för att du inte har bostad – situationen brukar lätta en bit in på läsåret.
  • Om möjligt, registrera dig i kön redan i samband med att du söker utbildningen. På bland annat Chalmers kan en student med god framförhållning tillgodogöra sig 365 ködagar.
  • Ställ dig i flera olika bostadsköer, leta tillfälligt andrahandsboende och fråga runt bland släkt och vänner.
  • Sköt din ekonomi! Se upp för betalningsanmärkningar och skulder för det gillar inte hyresvärdar att du har.
  • Lämna aldrig ut ditt bank-ID och se upp för annonser som verkar för bra för att vara sanna.
  • Läs noga igenom kontraktet innan du skriver på, så att allt ser rätt ut.
Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.