En tung vecka i Tynnered
– I måndags natt var det ingen idé att öppna, då var alla för upprörda och chockade. Men tidigt på tisdag morgon gick vi hit, sedan har vi haft öppet 10–22 varje dag, säger Sukran Sarkli.
Hon är sekreterare för den lokala hyresgästföreningen Pärlan och har bott i Tynnered i 19 år. Den gångna veckan har hon varit i lokalen så gott som hela tiden.
– Jag kan ändå inte vila eller sova när jag är hemma. Jag har behövt vara här för att kunna bearbeta det, säger Sukran Sarkli.
Dubbelmordet på de två unga bröderna skedde strax innan halv nio på måndagskvällen, precis utanför ordförande Sven-Olov Olofssons fönster.
– Jag hade kommit från lokalen tio minuter tidigare. Vi hörde att det small och såg genom de uppvinklade persiennerna att det var några som sprang, men vi trodde att det var fyrverkeripjäser. Sedan hörde vi människor som skrek, säger han.
Sukran Sarkli var på plats tio minuter senare. Då var det fullt kaos på innergården, med chockade och förtvivlade anhöriga, polis, ambulanspersonal och kanske 200 andra människor, många i chock.
Mordplatsen ligger precis runt hörnet från Pärlans hyresgästlokal, bara 50 meter bort. Det har kommit många boende till lokalen för att prata under hela veckan, framförallt på kvällarna.
– Många har varit chockade och gråtit. En del har sagt ”vi kan inte bo här”, vissa har till och med flytt hemifrån till släktingar i andra delar av landet. Andra säger: ”Nu måste vi sätta ner foten, nu räcker det. Vi vuxna måste gå ut och göra något, vi måste synas mer i området”, säger Sukran Sarkli.
Samtidigt har alla möjliga samhällsaktörer använt sig av hyresgästlokalen. Från polisen och kommunens krismötesgrupp med psykologer och kuratorer, till hyresvärden Stena, Svenska Kyrkan och media.
Den lokala hyresgästföreningen har hamnat i en väldigt speciell situation. Att vara både berörd boende och samtidigt få en sorts officiell roll skapar stor press och väldigt många blandade känslor.
– Mina barn är födda och uppvuxna här, vi känner de mördade brödernas familj, allas barn har ju gått i samma skolor. Vi känner medlidande med familjen och vet inte riktigt hur vi ska kunna stötta dem. Samtidigt är vi många boende här som skyller på oss själva, vi känner att vi borde ha gjort något tidigare. Men egentligen är det ett samhällsproblem som är för stort för oss att klara av, säger Sukran Sarkli.
I likhet med flera andra stadsdelar i Göteborg har Tynnered blivit alltmer plågat av brottslighet, narkotika och otrygghet.
Sukran Sarkli har bott i området sedan 1997, Sven-Olov Olofsson sedan 1979. Båda har de sett hur situationen försämrats under 2000-talet.
– Vuxna syns inte lika mycket ute som förut, det är en orsak till att ungdomar kunnat ta över, säger Sukran Sarkli.
Hon tror att en anledning till vuxenvärldens frånvaro är att färre boende upplever området som ”sitt”.
– Idag är det många som inte själva valt att bo här, de har bara hamnat här av ekonomiska orsaker. Många människor tror att vi är bortglömda av samhället, de känner sig övergivna. Omflyttningen har också ökat, ännu mer nu när Stena planerar stamrenoveringar.
Samtidigt är Sukran Sarkli glad över det stora engagemang som samhället har visat under den senaste veckan.
– Det känns väldigt bra att så många varit här, och att de stannat i så många dagar. Men till sist går de hem till sitt. Vi hyresgäster är kvar här. Vi kan inte glömma, vi får leva vidare med det här. Jag vet inte riktigt hur barnen ska kunna leka på den där lekplatsen igen.
LH Pärlan kommer att ha öppet i sina lokaler på Briljantgatan 35B från klockan 17 varje dag även denna vecka.
Representanter från Göteborgs stad och Svenska kyrkan kommer att finnas på plats i lokalen.
På lördag 12 november klockan 15 kommer Hyresgästföreningen Frölunda att anordna ett fackeltåg ”i protest mot våldet samt av respekt åt de människor som lever i en otrygg miljö”. Fackeltåget kommer att gå från Gånglåten 10 till LH Pärlans lokal. Alla som vill gå med är välkomna.