Ena vann 5000 kronor i uppsatstävling

Gävleborg Ena Hodzic skrev en uppsats om hyresgästers rätt att åtgärda estetiska brister i hemmet och vann 5000 kronor i Hyresgästföreningen region Aros-Gävles tävling.
Foto: Jakob Kindesjö
Ena Hodzic, jurist i region Sydost, er en av två vinnare i Hyresgästföreningen region Aros-Gävles tävling.

I tävlingen, som utlystes i fjol, efterlyste Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle akademiska uppsatser på C- och D-nivå. Villkoret var att de fokuserar på frågor som rör Hyresgästföreningen – som bostadspolitik, hyresrätter, hyresjuridik, boende, granngemenskap, integration, segregation, folkrörelser och lokalt utvecklingsarbete.

Ena Hodzics masteruppsats Estetiska krav på en hyreslägenhet? från Linköpings universitet handlar om vilka brister en hyresgäst egentligen kan kräva att hyresvärden åtgärdar, med fokus på estetiska brister. Inspiration till ämnet fick hon när hon gjorde sin praktik på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåBajsvälling täckte Petras golv: "Jag är inte äckelmagad, men det här var vidrigt"Petra Mrsán i Limmared drabbades av bajsöversvämning i badrummet.

För att hyresgäster ska få brister åtgärdade krävs det vanligtvis att de utgör ett ”hinder eller men” i boendet. Om bristen gäller något som fungerar men inte ser bra ut, är det desto knepigare juridiskt. Rent konkret handlar det ofta om tapeter som är gamla och omoderna utan att det är något fel på dem, enligt Ena Hodzic.

– Många hyresgäster har estetiska brister i sitt hem men har svårt att få dem åtgärdade. Även om man är hyresgäst vill man kanske ha det fräscht och någorlunda modernt hemma, säger Ena Hodzic, som idag efter avslutade studier är anställd i region Sydost som jurist.

Till grund för uppsatsen har hon studerat domar från hovrätten. Hon hänvisar till en punkt i paragraf 16 i hyreslagen som berör hinder och men.

Läs ocksåVärd använder ”ljummenhyra” som argument för höjningar: "Vill att det ska vara rättvist"Halvkroppsporträtt på Jan Rydenäs och Annika Backlund som står intill en kopparfärgad fasad med fönster. I bakgrunden en grå böjd fasad, en grön buss och människor i rörelse på trottoaren. AB-hem har vänt sig till hyresnämnden för att få höja hyran i Fjärdhundra.

– Den har ofta lästs ihop med en punkt om ”brister i underhållningsskyldighet”, men det finns utrymme för att läsa dem som separata punkter, säger hon.
Det låter som att slutsatsen i din uppsats kan komma till praktisk nytta?
– Ja, det finns utrymme att göra den här tolkningen av hyreslagen. Men i slutändan handlar det ändå om hur övertygande den som driver ärendet är i en juridisk prövning, trots allt är det ju bara människor som sitter i domstolen.

Den andra vinnaren i tävlingen heter Johan Backholm som får 2000 kronor för sin D-uppsats i stadsplanering från Stockholms universitet.

Läs också Se upp – håll koll på detta om din hyresvärd vill förändra spelreglerna Kommunen pressar hyresvärd med viteshot: "Äntligen" Två decennier med skandalhusen i Tobo – hyresgästen Kintu: ”Ingen ska bo så här”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.