EU-beslut räddar öppna bredbandsnät

Nyheter Ett EU-förslag hotade det svenska bredbandet, där värden äger nätet och erbjuder leverantörer att koppla in sig. Gårdagens beslut ser ut att rädda den svenska modellen.

I mars förra året föreslog EU-kommissionen en ny förordning som skulle öka européernas tillgång till snabbt internet.

För att minska kostnaderna att bygga ut bredbandsnäten uppmanades fastighetsägare i samtliga länder att förse sina hus med infrastruktur för snabbt bredband samt ge vissa operatörer möjlighet att ansluta genom att koppla in egna system i bostaden eller dra nät till enskilda bostäder.

Läs ocksåHyresgästföreningen stäms – vägrar lämna ut alla handlingar om hyranNiclas Sundell, Hyresgästföreningen och Sebastian Ländin, Urban Rights.

Förslaget skulle underlätta för många EU-medborgare som i sin bostad har begränsade surfmöjligheter. I Sverige hade förordningen i sin ursprungliga form dock fått motsatt effekt, menar Anders Konradsson, chef vid boendeenheten på Hyresgästföreningen Riksförbundet.

Orsaken är att vi i en miljon svenska hushåll tillämpar en operatörsobunden modell där fastighetsägaren står för nätet och bjuder in leverantörerna att koppla in sina tjänster.

– När fastighetsägaren äger nätet kan man välja mellan det tiotal leverantörer som har bäst tjänster. Alternativet hade varit att leverantörerna drar in en kabel med ensamrätt ett antal år – och då blir man hänvisad till deras utbud.

Läs ocksåDroppen blev när två tvättmaskiner blev en: "Går inte i ett hyreshus"En kvinna tar ut tvätt ur en tvättmaskin. En annan kvinna står bredvid.

Hyresgästföreningen har tillsammans med branschorganisationerna Sabo och Fastighetsägarna samt Riksbyggen tryckt på för att EU-förslaget ska arbetas om – och ansträngningarna har till synes gett resultat. I går antogs förslaget i något omstöpt form, vilken ger fritt fram för den svenska affärsmodellen med öppna nät kontrollerade av fastighetsägaren.

Villkoret är att höghastighetsnät garanteras på objektiva, öppet redovisande och icke-diskriminerande villkor.

– Det här är givetvis ett positivt beslut. Sverige får möjlighet att fortsätta med sin modell, vilket gagnar hyresgästen i både valfrihet och pris. Dessutom har fastighetsägaren möjlighet att själv integrera bokningssystem för tvättstugan och IT-lösningar i nätverket, säger Anders Konradsson.

Läs ocksåKritiserad förhandlingsmodell ska utvärderas interntHyresgästföreningens förbundsstämma 2025.
Läs också Så ska hyresgästernas trygghet bli en valfråga: ” Vi står vid ett vägskäl” Trots chockhöjningar: Hyresgästföreningen ska inte förhandla parkeringshyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.