Annons

Extopp i USA:s Centralbank misstänkt för brott i svensk port – falska underskrifter i mystiskt bolag

Nyheter Utländska brottslingar har tvättat hundratals miljoner med hjälp av hyresvärden Estniska huset i centrala Stockholm, mitt bland hyresgästerna. Nu kan Hem & Hyra avslöja att en högt uppsatt före detta chef i den amerikanska Centralbanken misstänks ha använt upplägget.
Den 61-åriga mannen har stått misstänkt för bokföringsbrott i Sverige, i ett bolag som startats med misstänkt falska namnteckningar, med bas i Estniska huset i Stockholm.
Foto: Anders G Warne
Den 61-åriga mannen har stått misstänkt för bokföringsbrott i Sverige, i ett bolag som startats med misstänkt falska namnteckningar, med bas i Estniska huset i Stockholm.

Den amerikanska Centralbanken är en viktig institution som grundades redan 1913. Centralbanken ska bland annat sköta USA:s penningpolitik, övervaka banker och bibehålla stabilitet i det finansiella systemet. Att arbeta där är ett prestigejobb.

Därför är det uppseendeväckande att namnet på högt uppsatt före detta medarbetare på Centralbanken dyker upp i samband med en härva av ekonomisk brottslighet och penningtvätt i en trappuppgång i Estniska huset i Stockholms innerstad. En härva som fått Ekobrottsmyndigheten att misstänka honom för brott.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Amerikanska Centralbankens huvudkontor i Washington, D.C. Här har den 61-åriga mannen haft en högt uppsatt position.
Amerikanska Centralbankens huvudkontor i Washington, D.C. Här har den 61-åriga mannen jobbat i en högt uppsatt position.

Chef på Centralbanken

Mannen det gäller är en 61-årig amerikansk medborgare. Han har tidigare jobbat i nio år för Centralbanken med förtroendeuppdrag som chef på avdelningen för kreditrisker. Mannen är omtalad i amerikansk media och har bland annat medverkat i offentliga samtal på universitetet Yale, där han försökte bringa ljus över finanskrisen 2007–2009. Samtidigt har mannens namn suttit på ett A4-papper i en lyxig trappuppgång i Stockholms innerstad, ovanför några gröna brevlådor där hyresgästerna hämtar sin post.

Hur hänger det här ihop?

Hem & Hyra har berättat hur hyresvärden Estniska huset och vd:n Taave Sööt Vahermägi hjälpt kriminella utländska bolag att etablera sig på den fina adressen Wallingatan 34 i centrala Stockholm sedan 2011. Vahermägi har via det estniska företagshotellet 1Office skrivits in i styrelsen på över 200 bolag som kontaktperson, så kallad särskild delgivningsmottagare. Därefter har företag tvättat hundratals miljoner för att sedan försvinna spårlöst när myndigheterna sökt dem.

Läs ocksåMamman tvingades flytta när sonen dömdes för brott: “De kriminella lämnar oss inte ifred”Bombbyggare
Här, på ett A4-papper i en port i Estniska huset, har den förre Centralbankschefens namn stått.
Här, på ett A4-papper i en port i Estniska huset, har den förre Centralbankschefens namn stått.

Startar mystiska, tomma bolag

När vi fortsätter att granska bolagen i Estniska huset hittar vi ett nytt, mystiskt upplägg. Det handlar om utländska personer som skapar företag i Sverige utan att ha några affärer i landet över huvud taget.

Vi upptäcker flera exempel på bolag som skapats på Wallingatan 34, med udda namn och verksamheter som ”IT och hälsokost”. Bolagen ligger tomma för att sedan läggas ner. Därefter misstänks företrädarna för brott.

Det är precis ett sådant här misstänkt, tomt bolag som den före detta chefen på Centralbanken startade i Stockholm. Mannen köpte ett bolag av företagshotellet 1Office och Estniska husets vd Taave Sööt Vahermägi skrevs in i styrelsen som kontaktperson. Företaget fick sitt namn efter 61-åringen och ”flyttade in” på Wallinggatan 34 i Estniska husets trappuppgång. Två andra personer från USA skrevs också in i styrelsen.

Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.

61-åringens företagsnamn stod på ett av A4-bladen på bottenvåningen i Estniska huset, ovanför lådorna där hyresgästerna hämtade sin post. Hans bolag lovade att driva sin verksamhet från en lokal på tredje våningen, mellan andra lägenheter.

Mejladress från Yahoo

Men det finns mycket som tyder på att bolaget inte alls var tänkt att användas i Sverige. Ingen i styrelsen har synts till i Sverige och de verkar aldrig ha gått i marmortrapporna i Estniska huset upp till kontoret på trean.

Bolagets mejladress är inte hämtad från någon företagsdomän, utan från leverantören Yahoo. Mejladressen som man angett till Bolagsverket innehåller ett italienskt för- och efternamn och har ingen koppling till styrelsemedlemmarna.  När Hem & Hyra skickar ett mejl till adressen studsar det tillbaka. Adressen verkar aldrig ha funnits.

Grafologen Inessa Goldberg tror inte att de tre namnteckningarna är skrivna av samma person. Troligare är att det rör sig om förfalskningar.
Centralbankschefens rådgivare ska ha skrivit på företagspapper i USA och Sverige. Men grafologen Inessa Goldberg tror inte att de tre namnteckningarna är skrivna av samma person. Troligare är att det rör sig om förfalskningar. Anteckning 1 är från ett amerikanskt företag, de andra två från det misstänkta bolaget i Sverige.

Bedrägeriexperten Anders Björkenheim på företaget Accessus förklarar att den här typen av bolag startas av kriminella i andra länder, som brottsverktyg.

– Det kan vara bra för dem att visa att de äger ett bolag av många olika anledningar. Om de har ett bolag i utlandet kan de ställa en falsk faktura till eller ifrån bolaget och därmed också skicka pengar och få godkännande av banker, säger Anders Björkenheim.

Han säger att de kriminella med hjälp av ett bolag utan skulder också kan skaffa sig certifikat som öppnar upp vägarna till banker och olika marknader. Brottslingarna köper sig helt enkelt en snygg yta för att kunna göra olagliga affärer och transaktioner. Det kan bland annat röra sig om skattebrott.

Kallar sig stiftelse utan att vara det

61-åringens bolag har ordet stiftelse i namnet, trots att det på papperet är ett aktiebolag. Detta är enligt Anders Björkenheim en vilseledande manöver som ofta används för att förenkla penningtvätt och skapa trovärdighet vid bedrägeri. Stiftelser har en annan status än vanliga företag som ger fördelar.

Den amerikanska finansexpertens kollega i styrelsen är en 64-årig landsman. Han har undertecknat två dokument till Bolagsverket på helt olika sätt. Bokstäverna spretar åt olika håll och namnteckningarna påminner inte det minsta om varandra.

Hem & Hyra ser att mannen tidigare har startat bolag i USA. Vi tar fram bolagshandlingar från Kalifornien. I de amerikanska handlingarna har 64-åringen skrivit under med en tredje, helt annorlunda stil. Den är betydligt mer återhållsam och skiljer sig totalt från hans spretiga namnteckningar i Sverige.

”Troligare att det är förfalskningar”

Vi kontaktar den israeliska grafologen Inessa Goldberg, som arbetar med rättsliga dokument och har mångårig vana av att analysera förfalskningar och underskrifter. Goldberg jämför 64-åringens namnteckning i USA med namnteckningarna han ska ha gjort i Sverige.

Hon påpekar att de digitala kopior vi visar henne är av låg kvalitet och att man inte kan utesluta att de tillhör en och samma person. Men namnteckningarna skiljer sig ändå så mycket åt att hon kan dra vissa slutsatser: Den amerikanska underskriften ser ut att vara gjord av en mycket äldre person än de två i Sverige. Vi förklarar att namnteckningen i USA är gjord två år före de svenska.

– Då är det knappast samma person som skrivit under. Då är det mycket troligare att det rör sig om förfalskningar, säger Inessa Goldberg.

Den före detta chefen på Centralbanken startade bolag med hjälp sina pass, som vidimerade av en kvinna på företagshotellet 1Office. Problemet är bara att hon måste ha sett passen i original för att göra det, vilket verkar otroligt då 61-åringen aldrig har varit i Sverige. Han säger att han inte minns om han skickat sitt pass till Sverige.
Den 61-årige före detta chefen på Centralbanken startade bolag i Sverige med hjälp sitt pass, som vidimerades av en kvinna på företagshotellet 1Office. Men för en laglig vidimering måste kvinnan se passet i original, vilket verkar otroligt. 61-åringen har aldrig har varit i Sverige och säger att han inte minns att han skickat sitt pass till Sverige.

En kvinnlig medarbetare på företagshotellet 1Office har vidimerat ID-handlingarna för styrelsemedlemmarna i 61-åringens företag. Kvinnan ska alltså ha sett passen i original, något som känns tveksamt med tanke på att de tre styrelsemedlemmarna är från USA och det inte finns några tecken på att de befunnit sig i Sverige, på Wallinggatan 34, och startat affärer i trappuppgången. Den här typen av vidimering har 1Office gjort upprepade gånger för andra företag, där företrädarna heller inte verkar ha varit i Sverige.

Annons

Ex-chefen misstänkt för bokföringsbrott

61-åringens bolag hävdade att man ville börja investera bland annat inom jordbruk, tillverkningsindustri, fastigheter och byggnation. Men några tecken på investeringar finns inte över huvud taget.

I slutet av 2022 tvångslikvideras bolaget eftersom det inte finns något bokföring och bolaget hade dragit på sig en skatteskuld.

Konkursförvaltaren skickade en anmälan om bokföringsbrott till Ekobrottsmyndigheten för 61-åringen och en annan medlem i bolagsstyrelsen. Taave Sööt Vahermägi blev utfrågad av konkursförvaltaren men hävdade att han inte visste något om bolagets bokföring eller om 61-åringen och de andra i styrelsen.

Enligt Ekobrottsmyndigheten är den 61-årige finansexperten från USA och en annan person i styrelsen misstänkta för bokföringsbrott. Men enligt myndigheten har anmälans ”gärningsman lämnat landet och förväntas inte återvända hit. Förutsättningar för lagföring utomlands eller utlämning till Sverige saknas.”

Experten: Bolaget är skapat för penningtvätt

61-åringen går därmed fri och utreds inte, trots att han misstänks för brott – ansvarig för ett företag med mängder av varningstecken.

– Det finns absolut ingen riktig verksamhet i det här bolaget, säger Anders Björkenheim.

Så vad får du för känsla när du tittar närmare på det?

– Att det är ett bolag som är skapat för penningtvätt. Det är ju väldigt tydligt.

Vilket ansvar tycker du faller på personerna som gett möjlighet att skapa sådana bluffbolag på Wallingatan 34?

– På det här sättet agerar 1Office, Estniska huset och aktörer runt omkring som medhjälpare till grov organiserad brottslighet. Det är väldigt allvarligt.

"Det är ett bolag som är skapat för penningtvätt. Det är ju väldigt tydligt", säger Anders Björkenheim om det företag som den före detta chefen på Centralbanken startade i Sverige.
”Det är ett bolag som är skapat för penningtvätt. Det är ju väldigt tydligt”, säger Anders Björkenheim om det företag som den före detta chefen på Centralbanken startade i Sverige.

När Hem & Hyra får tag på den 61-åriga före detta Centralbankschefen hävdar han först att han aldrig startat något bolag i Sverige.

– Du kommer med helt felaktig information och borde verkligen kontrollera dina faktauppgifter, säger han.

Vi förklarar att vi har handlingar från Sverige med hans pass och namnteckning, i ett bolag som han står ansvarig för. Och handlingar som visar att han varit misstänkt för bokföringsbrott.

”Handlar om ett bedrägeri”

61-åringen säger att han haft ett investeringskonto, som han sedan avslutat. Han säger att han skrivit under papper som han trott hade att göra med kontot.

– Jag har inte startat något i Sverige. Det var en finansiell rådgivare som startade något och jag vet inte vad de försökte göra.

Så du har inte startat ett företag i Sverige?

– Nej, men jag har skrivit under dokument. Min rådgivare fick mig att skriva under dokumenten.

Har du varit i Sverige?

– Nej. Det har inte funnits någon anledning för mig att vara i Sverige. Det här handlar om ett bedrägeri. Det här är inte bra, det är förfärligt.

61-åringen säger att han inte har något att dölja och är beredd att prata med svenska myndigheter. Han lägger allt ansvar på sin rådgivare.

Annons

– Det är han som orkestrerat alltihop.

Här i Estniska huset hade det misstänkta bolaget sin bas, trots att grundaren – ex-chefen på USA:s Centralbank – aldrig varit i Sverige.

Vi vill veta mer om den andra personen i styrelsen, den amerikanska man som ser ut att ha skrivit falska underskrifter. Det visar sig att mannen är just den rådgivare som 61-åringen pekar ut.

– Det är han som utfört det här. Det är han som är bedragaren, säger den före detta Centralbankschefen.

”Dumheter! Han skrev på allt”

När vi kontaktar rådgivaren med de misstänkta namnunderskrifterna, medger han att han varit med att starta företaget. Bolaget skulle ägna sig åt investeringar till exchefen för Centralbanken.

– Men det blev ingen verksamhet, förutom att vi satte upp grunden, säger rådgivaren.

Exchefen på Centralbanken säger att du startade bolaget utan hans vetskap.

– Nej, det är dumheter! Han skrev på allt. Han vet allt. Han äger företaget.

Vi kan se att din signatur på dokument i Sverige inte överensstämmer med signaturen som du har gjort med företag i USA. Skrev du på några dokument i Sverige?

– Jag minns inte.

Skickade du era pass till Sverige?

– Ärligt talat, jag minns inte.

Rådgivaren säger att företaget hade personal i Sverige, men att man inte tjänade några pengar och ”inte fick det att lyfta”.

Vilken personal hade ni i Sverige?

– Det var ett företag där som skötte den dagliga verksamheten.

Hem & Hyra har fler frågor, om de misstänkta namnteckningarna, de anställda i Sverige och varför man inte haft någon bokföring. Men rådgivaren vill inte längre svara.

– Jag vill inte fortsätta det här samtalet, säger han.

Hem & Hyra har hittat många andra kriminella aktörer som haft en fejkad bas i trappuppgången i Estniska huset. Enligt Anders Björkenheim är grundproblemet en tanke om att det ska vara enkelt att starta och driva företag i Sverige.

– Den strävan har helt tappat alla koncept. Man har tappat kontrollen på vilka det är som driver företag, startar företag i Sverige eller sitter i styrelsen, säger han.

Fakta: Oanvända bluffbolag från USA och Hongkong
  • Flera företag som haft sin bas i Estniska huset har startats av personer i andra länder, men har aldrig haft någon riktig verksamhet. Enligt experter handlar det om att utländska kriminella personer använder företagen som brottsverktyg, bland annat för falska faktureringar och penningtvätt.
  • Bolaget som den kände, amerikanske bankexperten startade i Sverige har aldrig haft någon verksamhet och gick i konkurs, där bankexperten misstänktes för brott. Här finns många varningssignaler, till exempel misstänkt förfalskade namnteckningar.
  • Ett likadant bolag startades av två män från Hongkong. Företaget fick det udda namnet Accelererad köparen, som låter som en direktöversättning.  Bolaget ”flyttade in” på Wallingatan 34, mitt bland hyresgästerna, och sa att man ville ägna sig åt kombinationen ”Informationsteknik och handel med hälsokost” i Sverige, men bolaget stod tomt och användes inte. Till slut likviderades det.
  • En styrelseledamot för bolaget misstänks för bokföringsbrott, men har inte gått att få tag på eftersom han befinner sig i Hongkong.
Läs också Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen Brevlådeföretag – kriminellas sätt att bli osynliga: ”Får olika service” Så tvättade ekobrottslingarna 180 miljoner i lyxiga hyreshuset: ”Medhjälp till bedrägerier”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.