Annons

Extremt tryck på resor i Göteborgs förorter

Göteborg Sommarlandsresorna från Biskopsgården är så populära att det går åt 19 bussar. Men i flera andra stadsdelar i Göteborg har Hyresgästföreningen valt bort resor. Arbetsbördan blir för stor. I Varberg däremot är verkligheten en helt annan.
Foto: Janna Atta
Sommarlandsresor är oerhört efterfrågade i Göteborgs förorter. Men flera lokala hyresgästföreningar har valt att sluta med resorna på grund av det höga trycket och konflikter som lätt uppstår.

900 personer i 13 bussar.

Så många åkte med när lokala hyresgästföreningen God/Dimvädersgatan arrangerade resa till Skara Sommarland i somras.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Från grannföreningarna avgick ytterligare 6 bussar.

– Det är vår största resa varje år. Biskopsgården är väldigt barnrikt, men många här har inte råd att åka någonstans. Det här är lilla semestern, säger Janna Atta, vice ordförande LH God/Dimvädersgatan.

Samtidigt är inställningen till resorna olika i stadens förorter.

Läs ocksåFemårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen nedFemårige Nima dog efter att ha fastnat mellan hissdörrarna hemma i hyreshuset. Utrymmet mellan inre och yttre hissdörr var otillåtet stort. Ändå lägger åklagaren nu ner förundersökningen om vållande till annans död. Dagens säkerhetsmått räcker inte för att förhindra liknande dödsolyckor.

I Angered har flera lokala hyresgästföreningar valt att sluta med dem. Bakgrunden är det höga trycket och besvikelsen hos dem som inte kommer med.

Istället har föreningarna valt att gå över till andra typer av aktiviteter där alla i bostadsområdet kan delta.

Mahasti Hashemieh.

I lokala hyresgästföreningen Frölunda Torg försökte Mahasti Hashemieh anordna en sommarlandsresa i augusti. I ett sent skede beslöt hon att ställa in. Alla som köpt biljetter fick pengarna tillbaka.

Anledningen var att vissa hyresgäster anmält barn till släkt och vänner utanför området. Mahasti Hashemieh fick ringa runt och säga att de inte fick åka med.

Annons

Samtidigt var frustrationen stor hos dem som inte fått tag på en biljett. Vissa ansåg att deras medlemskap i Hyresgästföreningen gav dem rätt till en.

– En hyresgäst ringde mig 01.45 på natten och krävde biljetter. Andra gick hem till folk i LH-styrelsen. Resan var till för att vara något roligt och skapa gemenskap, men orsakade i stället bråk och osämja, säger Mahasti Hashemieh.

Läs ocksåDe bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla"En man som visar en fågelholk för en kvinna.

Hon menar att läget visar på de stora klyftorna i samhället.

– I Askim åker vissa barn till USA på sommaren och Alperna på sportlovet. Här kämpar föräldrar för att barnen ska få åka med på en bussresa till Skara.

Den ekonomiska ojämlikheten måste lösas av politikerna, anser Mahasti Hashemieh. Hyresgästföreningen behöver fokusera på annat.

– Själv har jag fullt upp med renoveringar, hyreshöjningar, eftersatt underhåll och utförsäljningar. Det här borde vi inte syssla med, säger hon.

Janna Atta håller inte med. Hon anser att resorna har en viktig funktion.

– Så många barn blir glada. Här i Biskopsgården har vi inte jättestora bostadspolitiska problem just nu, vi har utrymmet, säger hon.

Annons
Janna Atta, lokala hyresgästföreningen Dim/Godvädersgatan.

Men det är ett hästjobb att administrera resorna. Fem-sex personer sitter i arbetsguppen och när biljetterna släpps är trycket enormt.

– Det kan vara människor som ringer eller knackar på ens dörr klockan 23 på kvällen. Men jag är beredd, och min familj vet också om det. Nu är det Sommarlandsresan, då kan vi inte räkna med lugn och ro på en vecka, säger Janna Atta.

Utanför de utsatta förortsområdena är verkligheten en helt annan. För de flesta lokala hyresgästföreningar är resor en visserligen populär, men högst hanterbar verksamhet.

Hellen Gunnarsson.

Hellen Gunnarsson är aktiv i den lokala hyresgästföreningen på Sörse i Varberg.

– Vi brukar göra minst tre resor per år. Hittills i år har vi varit i Sjuhäradsbygden och på Ikea i Älmhult, säger hon.

Föreningen hyr aldrig mer än en buss. Ofta tar biljetterna slut snabbt. Mest är det äldre hyresgäster som åker med.

– Men vi brukar göra en resa till någon julmarknad och i år kanske vi ska välja Jul på Liseberg. Det tänker vi kan locka fler barnfamiljer, säger Hellen Gunnarsson.

Fakta: Pengar från värdarna bekostar

• Ofta används fritidsmedel från bostadsbolagen till sommarlandsresor.

• Villkoret är att alla hyresgäster i bostadsområdet ska kunna delta, inte bara medlemmar i Hyresgästföreningen.

Läs också Här chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyr Vardagshjälten Johnny prisas av landshövdingen: ”Väldigt hedrande” Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.