Annons

Drönare kan lösa fågelproblem

Nyheter Fågelbon och andra problem på tak kan minska om fastighetsägarna får tillåtelse att använda drönare. Trots fördelarna med de små fjärrstyrda obemannade flygfarkosterna varnar Datainspektionen för riskerna.
Foto: Pixabay

Justitiedepartementet lämnade ett lagförslag i december som ska göra det lättare att få tillstånd att använda privata drönare. Enligt förslaget ska inte längre drönare omfattas av lagen om kameraövervakning. Nu har Datainspektionen reagerat och motsätter sig lagförslaget.

– Det är inte motiverat då man i dag kan få tillstånd att använda drönare om har ett berättigat syfte, säger Tove Fors, jurist på Datainspektionen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I dag krävs tillstånd från både länsstyrelsen och Transportstyrelsen för att få använda drönare. Går lagförslaget igenom och de små flygfarkosterna inte längre lyder under kameraövervakningslagen ökar riskerna för att privatpersoners integritet kränks.

Annons

– Datainspektionen är till för att värna om människors integritet och vi tycker att lagförslaget innebär för stora risker för människors privatliv. Därför säger vi nej, säger Tove Fors.

En av de som är positiva till Justitiedepartementets lagförslag är Per Lindström, vd på Lindström fastigheter i Skåne. Hans fastighetsbolag har tidigare använt sig av drönare när taken har inspekterats.

Annons
Läs ocksåStorsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitetEn polisklädd man, sedd lite underifrån, gestikulerar medan han talar. Bilden är tagen utomhus framför ett flerbostadshus. Uppe i ena hörnet syns en av polisens bevakningskameror.

– Det underlättar väldigt mycket att ha drönare i vårt arbete. Vi har haft ett problem med fåglar tidigare. Men med en drönare kan vi bli av med det problemet i ett tidigt skede, det gör att vi får en trevligare utomhusmiljö.

Läs också Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Värdens storsatsning: Ett klipp att låta robotar sköta mattorna Hemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronor Strömlös datanörd går lottlös - fick avslag på miljonersättning och mer el

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.