Annons

Får bo kvar trots störningar

Nyheter En 63-årig hyresgäst i Stockholms innerstad får bo kvar trots att hon misshandlat en granne, polisanmälts för olaga hot och varit störande.​
Den 63-åriga kvinnan hyr en trerumslägenhet i Vasastan i centrala Stockholm sen över 20 år tillbaka.
Hyresvärden, allmännyttiga Svenska Bostäder, menar att kvinnan gjort sig skyldig till ”särskilt allvarliga störningar i boendet” och att hyresrätten därmed är förverkad.
Hyresgästen har tidigare sagts upp vid två tillfällen, för sex respektive fem år sen, på grund av störningar.
Bland annat ska kvinnan ha misshandlat en granne, släppt ut hunden på gården utan tillsyn och ”haft mycket spring till lägenheten” av störande personer.
Svenska Bostäder har tidigare försökt säga upp kvinnan, men fått avslag i hovrätten. Hyreskontraktet har dock skrivits om till ett så kallat korttidsavtal med bara en månads uppsägning.
Men för ett år sen inträffade ytterligare en incident, enligt en av grannarna. Grannen som bor på bottenplan under den 63-åriga kvinnan upptäckte att någon var på hennes uteplats och klättrade upp till 63-åringens balkong.
 
Väl uppe på balkongen blev personen insläppt av kvinnan som senare samma kväll ska ha bankat på grannens fönster och dörr och skrikit att hon skulle döda grannen som ringde till polisen.
63-åringen förklarar att det var hennes son, som glömt nyckeln, som klättrat upp till balkongen. Men hon nekar helt till anklagelserna om dödshot och säger att hon låg och sov när polisen kom.
Hyresnämnden i Stockholm valde dock att tro på grannen, vars sambo ”lämnat en mycket trovärdig och detaljrik beskrivning” av händelseförloppet.
Störningen var så allvarlig att hyresavtalet inte borde förlängas, enligt en oenig hyresnämnd.
Den 63-åriga kvinnan överklagade hyresnämndens dom till Svea hovrätt.
 
Kvinnan har nu boendestöd två gånger i veckan, träffar en psykiatriker regelbundet och har en fungerande medicinering. Det har heller inte varit några klagomål mot henne efter händelsen med balkongklättringen, med ett undantag då objudna besökare uppträtt störande.
Svea hovrätt konstaterar att den aktuella störningen varit allvarlig, men att den påverkats av 63-åringens psykiska ohälsa och att hon inte skött medicineringen.
Prognosen är god att hon inte förorsakar störningar med tanke på den vård hon nu får, menar hovrätten. Därmed kan kvinnan fortsätta att bo kvar.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner Kvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i huset Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.