Annons

Får inte ta över pappans kontrakt

Göteborg När sonen blev skjuten utanför hyreshuset flyttade pappan till en annan del av staden. Sonen flyttade med, i hemlighet. Men när han ville ta över kontraktet efter faderns död fick han nobben.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Historien börjar för flera år sedan, då sonen blev skjuten på väg från lägenheten i Göteborg där han bodde med sin far. Attacken gjorde honom mycket orolig för sin säkerhet, och rädd för att vistas utomhus.

En tid senare flyttade pappan till en annan stadsdel. Sonen har uppgett att han också flyttade med. Men på grund av vad han hade varit med om vågade han inte skriva sig där den första tiden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Först över två år senare folkbokförde sig sonen på den nya adressen. Då hade pappan just ändrat sin egen folkbokföring, till en villaadress utanför staden där han köpt en fastighet med sin fru.

När pappan avled några år senare sade hyresvärden upp kontraktet på hans lägenhet i Göteborg. Värden menar att mannen har hyrt ut den till sin son utan godkännande. Bolaget tror inte på att far och son har bott där tillsammans, och ser därför inga skäl till att låta sonen ta över kontraktet.

Annons

Sonen hävdar, med hjälp av Hyresgästföreningen, att de bott ihop ända fram tills fadern blev allvarligt sjuk, alltså totalt fyra år. Att han dröjde med att skriva sig på lägenheten berodde på att han ville dölja var han verkligen bodde.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Villan utanför staden ska ha varit avsedd för uthyrning. Att pappan folkbokförde sig där berodde enligt sonen på att han ville kunna göra rotavdrag för renovering, och att han fick lägre premie på sin bilförsäkring.

Hyresnämnden bedömer att sonen mycket riktigt har bott i den aktuella lägenheten hela tiden. Däremot talar mycket för att pappan flyttade till den renoverade villan i samband med att han ändrade sin egen folkbokföring.

Annons

Således beräknar hyresnämnden att far och son har bott tillsammans i drygt två år. Det är inte tillräckligt länge för att uppfylla kravet på varaktigt sammanboende, vilket i sin tur är förutsättningen för att få skriva över lägenheten (se faktaruta nedan).

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Därför måste sonen nu flytta ut.

Fakta: Detta gäller vid överlåtelse

En hyresgäst får överlåta sin lägenhet till någon närstående som varaktigt bor tillsammans med honom eller henne, om hyresnämnden lämnar tillstånd till överlåtelsen. Enligt praxis ska man ha bott tillsammans i åtminstone tre år. Det är hyresgästen som ska bevisa att parterna verkligen har bott ihop och delat hushåll. Folkbokföringen väger ofta tungt i bedömningen.

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor I jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.