HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Färdigförhandlat i Partille: 4 000 hushåll får högre hyra 1 april

Partille Nu är hyran hos kommunala Partillebo färdigförhandlad. Höjningen landar på knappt 2 procent och gäller från 1 april. Dessutom ingår satsningar på trygghetsskapande arbete i uppgörelsen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
3 800 hushåll är hyresgäster hos kommunala Partillebo.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

Kommunala fastighetsbolaget Partillebo äger och förvaltar knappt 4 000 bostäder. Inför förhandlingarna med Hyresgästföreningen gick värden ut med ett yrkande om 3,3 procent högre hyror från 1 april 2020.

Läs ocksåLånade pengar och for utomlands – ville ha bidrag till hyranTvådelad bild där man dels ser en svart silhuett, dels Ludvikahems logga på en husvägg.

Förhandlingarna startade i höstas och gick i mål för ett par veckor sedan. Resultatet: en höjning på 1,85 procent.

Partillebos vd Katarina Elfverson tycker att det är helt okej, även om årets hyresförhandling innebär att kostnaderna ökar mer än intäkterna.

Skillnaden mellan yrkande och resultat innebär cirka 4,5 miljoner kronor i lägre resultat för bolaget. Det är dock inget som ska drabba hyresgästerna.
– Vi fullföljer vårt underhåll och ombyggnation av bostadsområdet Anneberg som planerat, skriver Katarina Elfverson i ett mejl.

Läs också36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan

Hyresgästföreningens förhandlare Tony Petrov beskriver förhandlingsklimatet som ganska tufft, men att det samtidigt fanns en vilja att hitta konstruktiva lösningar.

Utöver Partillebos ekonomi och planer för underhåll är Konsumentprisindex, KPI, en av parametrarna som förhandlingsdelegationen tittade närmare på under processen.
– Konjunkturen ändrade sig kraftigt. KPI har sjunkit rejält och ligger i dag på runt 1 procent. Där någonstans funderade vi på var man borde kunna landa och vad det kunde betyda för hyresgästerna, säger Tony Petrov.

Uppgörelsen innebär att en lägenhet som i dag har en hyra på 7 000 kronor blir 129 kronor dyrare vid månadsskiftet. Ett resultat på 3,3 procent skulle inneburit en höjning på 231 kronor.

Läs ocksåSkandalvärden förlorar igen - Lillemor om kampens pris: “Jag kommer aldrig förlåta dem”

0,5 procent av höjningen öronmärks till sociala åtaganden. Det innebär att hyresvärden åtar sig att bedriva ett systematiskt socialt arbete i utvalda bostadsområden under en tvåårsperiod.
– Partillebo kommer att avsätta en heltidsanställd resurs för detta arbete. Arbetet ska prioriteras, kunna mätas och utvärderas tillsammans med Hyresgästföreningen, skriver Katarina Elfverson.

Tony Petrov på Hyresgästföreningen är nöjd med den delen av uppgörelsen.
– Vi håller på och skriver på detaljerna om innehållet, men det kan till exempel handla om hur man ska jobba med frågor kring integration och trygghet. Det ser vi positivt på, inte minst med tanke på bilbränder och annan oro i Partille, säger han.

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

Läs också Tog 500 procent i överhyra för hotellverksamhet – vräks Så mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.