Annons

Färdigförhandlat i Partille: 4 000 hushåll får högre hyra 1 april

Partille Nu är hyran hos kommunala Partillebo färdigförhandlad. Höjningen landar på knappt 2 procent och gäller från 1 april. Dessutom ingår satsningar på trygghetsskapande arbete i uppgörelsen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
3 800 hushåll är hyresgäster hos kommunala Partillebo.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

Kommunala fastighetsbolaget Partillebo äger och förvaltar knappt 4 000 bostäder. Inför förhandlingarna med Hyresgästföreningen gick värden ut med ett yrkande om 3,3 procent högre hyror från 1 april 2020.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Förhandlingarna startade i höstas och gick i mål för ett par veckor sedan. Resultatet: en höjning på 1,85 procent.

Partillebos vd Katarina Elfverson tycker att det är helt okej, även om årets hyresförhandling innebär att kostnaderna ökar mer än intäkterna.

Skillnaden mellan yrkande och resultat innebär cirka 4,5 miljoner kronor i lägre resultat för bolaget. Det är dock inget som ska drabba hyresgästerna.
– Vi fullföljer vårt underhåll och ombyggnation av bostadsområdet Anneberg som planerat, skriver Katarina Elfverson i ett mejl.

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Hyresgästföreningens förhandlare Tony Petrov beskriver förhandlingsklimatet som ganska tufft, men att det samtidigt fanns en vilja att hitta konstruktiva lösningar.

Utöver Partillebos ekonomi och planer för underhåll är Konsumentprisindex, KPI, en av parametrarna som förhandlingsdelegationen tittade närmare på under processen.
– Konjunkturen ändrade sig kraftigt. KPI har sjunkit rejält och ligger i dag på runt 1 procent. Där någonstans funderade vi på var man borde kunna landa och vad det kunde betyda för hyresgästerna, säger Tony Petrov.

Uppgörelsen innebär att en lägenhet som i dag har en hyra på 7 000 kronor blir 129 kronor dyrare vid månadsskiftet. Ett resultat på 3,3 procent skulle inneburit en höjning på 231 kronor.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

0,5 procent av höjningen öronmärks till sociala åtaganden. Det innebär att hyresvärden åtar sig att bedriva ett systematiskt socialt arbete i utvalda bostadsområden under en tvåårsperiod.
– Partillebo kommer att avsätta en heltidsanställd resurs för detta arbete. Arbetet ska prioriteras, kunna mätas och utvärderas tillsammans med Hyresgästföreningen, skriver Katarina Elfverson.

Annons

Tony Petrov på Hyresgästföreningen är nöjd med den delen av uppgörelsen.
– Vi håller på och skriver på detaljerna om innehållet, men det kan till exempel handla om hur man ska jobba med frågor kring integration och trygghet. Det ser vi positivt på, inte minst med tanke på bilbränder och annan oro i Partille, säger han.

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

Läs också Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.