Fastighetsägare trappar upp – kräver förhandling i 32 nya västsvenska kommuner

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Fastighetsägarna GFR påkallar hyresförhandlingar i ytterligare 32 kommuner i Västsverige. "Vi föreslog en konstruktiv lösning. Men de väljer istället att eskalera konflikten", säger Stefan Lindborg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Stefan Lindborg, chef för förhandlingsenheten på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Foto: Alice Winroth
Stefan Lindborg, chef för förhandlingsenheten på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg, anser att GFR Fastighetsägarnas vilja att åter höja hyran med drygt fem procent utan att ha presenterat ett underlag är allvarligt och stressar hyresgästerna.

Redan i mars ville Fastighetsägarna GFR börja förhandla nästa års hyror i sex västsvenska kommuner. Det var Strömstad, Lilla Edet, Lidköping, Tibro, Ulricehamn och Vårgårda. På Hyresgästföreningen var man kritisk till den tidiga förhandlingsstarten. 

– De talar om höjningar på drygt fem procent trots att det fortfarande saknas ett gemensamt förhandlingsunderlag. Oacceptabelt! sade Stefan Lindborg, Hyresgästföreningens förhandlingschef i BohusÄlvsborg-Skaraborg, som ansåg att detta var ett brott mot trepartsöverenskommelsen.

Läs ocksåHär vill kommunala värden höja hyran med 17 procent - hyresgästen Agneta: ”Det här är Knivsta, inte Monaco”Tudelad bild. Den till vänster föreställer en kvinna i 60-årsåldern med kortklippt grått hår och glasögon med svarta bågar. Hon tittar rakt in i kameran med allvarlig min. Bilden t h föreställer Knivsta stationshus med ett tåg framför.

Fastighetsägarna GFR å sin sida, försvarade det rekordtidiga påkallandet med att förhandlingar brukar dra ut på tiden och att man ville undvika retroaktiva höjningar. GFR:s näringspolitiske chef, Anders G Johansson, ansåg inte heller att det saknades förhandlingsunderlag:

– Enligt trepartsöverenskommelsen ska förhandlingar om årshyra ska grundas på kostnadsutvecklingen de tre senaste åren. Utvecklingen för två av de åren är redan kända och flera av årets parametrar är även de tillgängliga, sade han.

Stefan Lindborg säger att Hyresgästföreningen valde att tro på fastighetsägarna och lade fram, vad man själv kallar för, en konstruktiv lösning. Hyresgästföreningen föreslog att förhandlingarna för de första sex kommunerna skulle avslutas och parterna tillsammans före sommaren skulle enas om en plan för hur förhandlingarna ska genomföras effektivt till hösten.

Läs ocksåSå driver rekordhöga hyreshöjningar upp inflationen – lika stor effekt som matpriserna

– Men istället för att säga ja till den idén valde de att kräva förhandling för ytterligare 32 kommuner och därmed trappa upp konflikten, säger Stefan Lindborg och tillägger:

– Om fastighetsägarna menar allvar med att de vill ha förhandling på riktigt måste man vänta in det gemensamma förhandlingsunderlaget.

Hyresgästföreningen menar att ekonomin är fortsatt mycket pressad för hyresgästerna medan det syns ljusningar för fastighetsägarna. Hem & Hyra talade med hyresgästen Karin i Ulricehamn som valde att flytta på grund av sin värds hyreshöjningshets. ”Det måste finnas en smärtgräns”, sade hon.

Läs ocksåTvisten om Uppsalahems hyror löst: ”Vart det så jäkla högt?”En tudelad bild. Den till vänster föreställer en hand som håller i sedlar. Den till höger föreställer en 60-årig kvinna med rödbrunt axellångt hår med sidbena och glasögon. Hon tittar allvarligt in i kameran.

– Att i det här läget fortsätta tala om rekordhöga hyreshöjningar är helt orimligt. Vi ser detta som en taktik från Fastighetsägarna GFR:s sida att pressa fram skiljemannaavgöranden och ännu högre hyror, säger Stefan Lindborg.

Vad händer nu? 

– Så länge det saknas ett gemensamt förhandlingsunderlag är vårt motbud en nollprocentig hyreshöjning. Det kommer vi att driva på i förhandlingsrummet men också utanför genom att skapa opinion och fortsätta ta kampen för alla hyresgäster som lever under en hård ekonomisk press.

Fakta: Kommunerna som Fastighetsägarna GFR kräver förhandling i:

Alingsås, Bengtsfors, Bollebygd, Borås, Dals-Ed, Essunga, Falköping, Färglanda, Grästorp, Gullspång, Götene, Herrljunga, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Lilla Edet, Lysekil, Mariestad, Mark, Mellerud, Munkedal, Skara, Skövde, Sotenäs, Strömstad, Svenljunga, Tanum, Tibro, Tidaholm, Tranemo, Trollhättan, Töreboda, Uddevalla, Ulricehamn, Vara, Vårgårda, Vänersborg, Åmål

Fakta: Underlag, trepartsöverenskommelse och skiljeman

2022 kom Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen överens om trepartsöverenskommelsen som ska ligga till grund för de årliga förhandlingarna.

Om parterna lokalt inte är överens om något annat så är trepartsöverenskommelsen tydlig med att förhandling gällande 2026 års eventuella hyreshöjning ska utgå från siffror och avvägningar mellan olika intressen som gemensamt tas fram och presenteras av trepartsgruppen i augusti 2025.

Om parterna inte lyckas komma överens ska skiljemannen avgöra. Skiljemannen är privatvärds-förhandlingarnas ­motsvarighet till Hyresmarknadskommittén, som ­avgör tvister mellan Hyresgäst­föreningen och kommunala värdar. Skiljemannen är en ­person som utses av hyresnämnden.

En granskning av Hem & Hyra visar att hyror satta av skiljeman blivit högra än vid förhandling.

Läs också Lista: 1,3 miljoner hyror klara – så stor blir höjningen 2025 Striden om nästa års hyror har redan startat – hyresgästbasen: ”Vansinnigt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.