Annons

Filipstad och Ljusnarsberg fick högsta höjningen

Filipstad ​Hyresgästerna i Filipstadsbostäder fick den högsta hyreshöjningen bland kommunala bostadsbolag i landet: 3,5 procent. – Det är mycket, hyran är hög redan som det är, tycker hyresgästen Maria Wiklund.

​Den 1 mars höjde Stiftelsen Filipstadsbostäder hyrorna med 3,5 procent för sina hyresgäster. Tillsammans med Ljusnarsbergs Fastighets AB är det den högsta höjningen inte bara i Örebro-Värmland utan i Sverige.

Annons
Maria Wiklund och Åsa Olsson bor grannar i varsin fyrarumslägenhet i centrala Filipstad. Innan höjningen betalade de cirka 6 700 kronor i hyra vardera. Den nya hyran landar på närmare 7 000 kronor i månaden. Det är för mycket i förhållande till vad de får, tycker de båda.
– Jag söker ju bostadsbidrag för mig och mina tre barn, men det täcker ju inte allt, så det är klart att det tär på de egna resurserna, säger Åsa Olsson.
 
På det stora hela är de nöjda med sitt boende. Maria flyttade in i september förra året efter en separation och är glad att det gick att få tag i en lägenhet så snabbt.
– Det är en väldigt mysig lägenhet och läget är fint. Men den är i ganska dåligt skick.
Som exempel nämner hon golvet som har hål och skulle behöva bytas ut.
– Och när jag flyttade in var det inte fräscht. Till exempel var spisen alldeles igengrodd, men den fick jag utbytt.
Åsa Olsson håller med om att Filipstadsbostäder skulle kunna sköta sitt underhåll bättre.
– Det är konstigt att höja hyran varje år när de aldrig tar tag i det som behöver göras, säger hon.
Från början ville Filipstadsbostäder höja med 5 procent. Men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen blev höjningen lägre.
– Men vi vet ju att de har ett akut underhållsbehov och att de måste få in pengar, säger Michael Söderström, ordförande i Hyresgästföreningen i Filipstad.
Samtidigt är han kritisk mot att stiftelsen har skjutit upp sitt underhåll under flera års tid.
– Det blir väldigt dyrt för hyresgästerna, säger han.
Filipstadsbostäder är i stort behov av att renovera sina fastigheter. Det är en av anledningarna till att hyrorna måste höjas, enligt Sune Stark (s), ordförande i stiftelsen Filipstadsbostäder.
– Det är fasader som ska målas och balkonger som är i dåligt skick och behöver renoveras. Dessutom har den kalla vintern kostat mycket, att ta bort is är inte billigt.
Andra orsaker till höjningen är ökade kostnader för värme, el och löner enligt Sune Stark.

Annons
Fakta: Så blev din hyra

I år fick kommunala bostadsbolag i Örebro-Värmland bland de högsta hyreshöjningarna i landet.
Munkforsbostäder – 2,95 procent
Sunne Bostads AB och AB Laxåhem – 2,9 procent
Hyresbostäder i Karlskoga, Norabostäder och Säffle Bostads AB slapp däremot hyreshöjning.
I snitt höjdes hyran med 1,4 procent hos de kommunala bostadsbolagen i Sverige.

Läs också Guide till hemförsäkringar Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.