Annons

Fjällorterna också heta bomarknader

Jämtland Det är nya marknadsvillkor och inte behovet som styr bostadsproduktionen i Jämtland i dag. Byggandet är därför koncentrerat till Östersund, södra Krokom och några turistorter i fjällvärlden. Det visar länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys
Foto: Skistar
Det byggs inte bara för turister i Åre (bilden), Vemdalen och Funäsdalen. De tre expansiva fjällorterna är också heta bomarknader.

Kommunernas egna bedömningar av läget på bostadsmarknaden visar att det totalt sett skett en förbättring under det senaste året.

Bräcke, Härjedalen och Östersund har gått från bostadsbrist till balans mellan tillgång och efterfrågan i kommunerna som helhet. Balans har sedan tidigare också Ragunda och  Strömsund.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Åt andra hållet – från balans till underskott – har bara Krokom gått medan Berg och Åre har fortsatt underskott.

För centralorterna bedömer dock en majoritet av kommunerna att det råder brist på bostäder.

Länsstyrelsen konstaterar i sin analys att bostadsbyggandet från att tidigare följt befolkningsförändringarna, under 2000-talet anpassats efter nya marknadsvillkor byggda på finansieringsmöjligheter, köpkraft och lönsamhet.

Läs ocksåTillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Bostadsbyggandet i Jämtland är i dag starkt koncentrerat till Östersund, södra Krokom och de expansiva turistorterna Åre, Vemdalen och Funäsdalen.

Annons

Det är där privata företag kan få avkastning på sina satsade pengar och det är där det går att få lån att bygga för.

I övriga länet är byggandet extremt begränsat trots att det finns ett stort behov av framför allt fler hyreslägenheter. Detta på grund av inflyttning av nyanlända och en åldrande befolkning.

Läs ocksåKatastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål"

Många äldre personer som skulle behöva en annan boendeform får nu fortsätta bo kvar i sina hus.

Under de kommande åren bedöms Jämtland kunna återgå till en bostadsmarknad i balans när det gäller numerären. Men det innebär inte att det kommer att finnas bostäder för alla.

Marknadsutvecklingen i Östersund, Åre och de större turistorterna i Härjedalen medför stigande hyresnivåer och priser. Dessutom speglar inte nyproduktionen helt och hållet det behov som finns av bostäder.

Annons

Länsstyrelsen varnar i sin rapport för att det kommer att leda till svårigheter att hitta en bostad för särskilda grupper med svagare ekonomi som unga, äldre och nyanlända.

När det gäller det befintliga bostadsbeståndet i Jämtland karakteriseras det, enligt länsstyrelsen, av den så kallade inlåsningsproblematiken. Det vill säga säga yngre som inte kan flytta hemifrån, separerade som inte kan flytta isär och äldre som inte hittar en passande bostad.

Konkurrensen är hög inom vissa områden. Något som gör det svårt att ta sig fram på även på andrahandsmarknaden för personer med en begränsad betalningsförmåga.

Fakta: Läget på bostadsmarknaden
Kommun 2019 2018
Berg Underskott Underskott
Bräcke Balans Underskott
Härjedalen Balans Underskott
Krokom Underskott Balans
Ragunda Balans Balans
Strömsund Balans Balans
Åre Underskott Underskott
Östersund Balans Underskott
Läs också Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.