Annons

Fjärrvärme kräver inte hyresgästernas tillstånd

Nyheter Värden vill modernisera och byta ut direktverkande el mot fjärrvärme. Hyresgästerna protesterade och fick rätt i hyresnämnden. Men hovrätten ändrar nu beslutet.

Fjärrvärme är den dominerande uppvärmningen för svenska flerfamiljhus. Omkring nio av tio hus värms upp på det viset.
När kommunala Katrineholms fastighets AB ville byta ut den direktverkande elen med luftvärmeaggregat mot fjärrvärme i en mindre fastighet protesterade emellertid hyresgästerna. Skälen till att de inte gillar moderniseringen är bland annat att rördragningarna kommer att förfula lägenheterna. ”Blir den av kommer min söta lägenhet aldrig komma till sin rätt igen”, förfasades en av hyresgästerna. En annan menar att inomhusmiljön kommer att bli sämre eftersom luftvärmen gör att luften i lägenheten cirkulerar och byts ut efter cirka två timmar. Dessutom ifrågasätts också miljönyttan, som bostadsbolaget anger som en av anledningarna till att göra bytet av värmesystem.

Många är även oroliga för att det kommer att bli besvärligt under de cirka tre dagar per lägenhet som konverteringen till fjärrvärme väntas ta.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresnämnden i Västerås ansåg att bostadsbolaget inte lyckats visa att fjärrvärmeinstallationen är av så beaktansvärt skäl att tillstånd ska ges, därför avslås ansökan. För drygt ett år sedan gjorde Hyresnämnden i Jönköping en annan bedömning i ett annat ärende i Falköping

Annons

Katrineholms fastighets AB överklagade till hovrätten, som gör en annan bedömning. Att byta ut direktverkande el mot fjärrvärme har inte en så stor betydelse för hyresrätternas bruksvärde att tillstånd behövs. Den hyreshöjning som blir aktuell på grund av att vatten numera ska ingå i hyran, handlar om en ändring av hyresvillkor och förändringen är inte så stor att det krävs tillstånd, enligt hovrätten.

Hyresgästföreningens förbundsjurist P-G Nyström har förståelse för hovrättens beslut.

Annons
Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

– Jag har svårt att se att bytet till fjärrvärme har någon större betydelse för bruksvärdet. Det är ju om värme som värme och handlar bara om byte av ett tekniskt system till ett annat, säger P-G Nyström.

Läs också Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst” Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.