Annons

Fjärrvärme kräver inte hyresgästernas tillstånd

Nyheter Värden vill modernisera och byta ut direktverkande el mot fjärrvärme. Hyresgästerna protesterade och fick rätt i hyresnämnden. Men hovrätten ändrar nu beslutet.

Fjärrvärme är den dominerande uppvärmningen för svenska flerfamiljhus. Omkring nio av tio hus värms upp på det viset.
När kommunala Katrineholms fastighets AB ville byta ut den direktverkande elen med luftvärmeaggregat mot fjärrvärme i en mindre fastighet protesterade emellertid hyresgästerna. Skälen till att de inte gillar moderniseringen är bland annat att rördragningarna kommer att förfula lägenheterna. ”Blir den av kommer min söta lägenhet aldrig komma till sin rätt igen”, förfasades en av hyresgästerna. En annan menar att inomhusmiljön kommer att bli sämre eftersom luftvärmen gör att luften i lägenheten cirkulerar och byts ut efter cirka två timmar. Dessutom ifrågasätts också miljönyttan, som bostadsbolaget anger som en av anledningarna till att göra bytet av värmesystem.

Många är även oroliga för att det kommer att bli besvärligt under de cirka tre dagar per lägenhet som konverteringen till fjärrvärme väntas ta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden i Västerås ansåg att bostadsbolaget inte lyckats visa att fjärrvärmeinstallationen är av så beaktansvärt skäl att tillstånd ska ges, därför avslås ansökan. För drygt ett år sedan gjorde Hyresnämnden i Jönköping en annan bedömning i ett annat ärende i Falköping

Annons

Katrineholms fastighets AB överklagade till hovrätten, som gör en annan bedömning. Att byta ut direktverkande el mot fjärrvärme har inte en så stor betydelse för hyresrätternas bruksvärde att tillstånd behövs. Den hyreshöjning som blir aktuell på grund av att vatten numera ska ingå i hyran, handlar om en ändring av hyresvillkor och förändringen är inte så stor att det krävs tillstånd, enligt hovrätten.

Hyresgästföreningens förbundsjurist P-G Nyström har förståelse för hovrättens beslut.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

– Jag har svårt att se att bytet till fjärrvärme har någon större betydelse för bruksvärdet. Det är ju om värme som värme och handlar bara om byte av ett tekniskt system till ett annat, säger P-G Nyström.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.