HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler tar strid för att få tillbaka depositionen

Stockholm Antalet andrahandshyresgäster som inte får tillbaka depositionsavgiften på uppemot 10 000 kronor ökar. Hos juristerna på Hyresgästföreningen växer högarna med depositionstvister.

Att lämna en deposition på 5 000 – 10 000 kronor för att få hyra lägenhet, hus eller bostadsrätt i andra hand har blivit allt vanligare. Samtidigt har det blivit vanligare att hyresgäster inte får tillbaka sina pengar när de flyttar.

Ökningen av missnöjda hyresgäster syns i högarna med ärenden hos juristerna på Hyresgästföreningen. Enligt Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, hade de ett ärende per år förut. Nu är antalet ärenden cirka 15 per år.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

– Antalet ärenden har ökat explosionsartat de senaste två åren, säger hon.

Varför ökar antalet ärenden så mycket?

– Bostadsbristen gör att den som hyr ut kan ställa vilka villkor som helst, kräva deposition och förskottshyra. När de sedan inte betalar tillbaka pengarna blir det en tvist, säger hon.

Läs ocksåPojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt

Hur stor chans är det för hyresgästen att få tillbaka pengarna?

– Vi går aldrig till tingsrätten om vi inte tror vi ska vinna. Oftast blir det en förlikning och de får tillbaka en del av pengarna. Har hyresgästen kvar kvitton och ett påskrivet avtal där det står att depositionen ska betalas tillbaka, är chanserna stora att få tillbaka pengar, säger hon.

Ett av uthyrarens argument för att inte betala tillbaka depositionen är att hyresgästen orsakat skador på lägenheter eller möbler. Men Susann Wikström säger att det är den som hyr ut lägenheten som ska kunna bevisa att hyresgästerna orsakat skadorna.

Läs ocksåSå måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv"

– Det ska vara skador som inte är normalt slitage och sedan ligger bevisbördan på den som hyr ut, det är många som inte vet det, säger hon.

Läs också Efter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagen Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.