Annons

Flest mögelskador i miljonprogrammet

Nyheter Flera hundra barn i Stockholms län blir sjuka av fukt– och mögelskador i hyreslägenheter. Sämst är miljonprogramslägenheterna. Det säger forskaren Gunnel Emenius på Karolinska institutet.

Nyligen evakuerades flera familjer i Märsta efter att Sigtunahem upptäckt mögel i bolagets lägenheter. Men bolaget är långt ifrån ensamma om att ha problem med fukt eller mögel enligt Gunnel Emenius, på institutionen för Folkhälsovetenskap på Karolinska institutet.

Annons
 
Hon har lång erfarenhet av fukt– och/eller mögelskador i byggnader och forskar bland annat på kopplingen mellan inomhusmiljö och hälsobesvär.
 – De som bor i fukt- och mögelskadade hus löper 30 till 50 procents högre risk att få astmaliknande besvär jämfört med de som inte bor i ett sådant hus.
 
Hon har varit med och tagit fram Miljöhälsorapporten åt Socialstyrelsen. I den uppskattas att 200 barn mellan 0-4 år i Stockholms län varje år får astmaliknande besvär för att de bor i lägenheter som har fukt– och/eller mögelskador. Räknas vuxna in rör det sig om tusentals människor varje år.
 
De hus som har flest fukt– och mögelproblem och där människor säger att de har mest besvär är miljonprogramslägenheterna.
– Risken för byggnadsskador är stor i 60-talslägenheterna. Minst besvär har de som bor i hus byggda före 1940-talet. Vad vi sett hittills har de som bor i nya hus mindre besvär, säger hon.
 
Forskningen visar också att människor som hyr sin bostad oftare uppger att de blir sjuka än de som äger sin bostad. Gunnel Emenius vet inte vad det beror på.
–  Det kan bero på att den som äger sin bostad inte vill skylta med besvär eftersom det kan försämra lägenhetens värde. Skillnaderna kan också bero på att den som äger sin bostad har större möjlighet att rätta till fel i lägenheten än den som hyr, säger hon
 
–Vi ser också att den som utsätts för både rökning och fukt- och mögelskador ligger värst till, säger hon.
 
Hon understryker dock att majoriteten av lägenheterna även i miljonprogrammet är i bra skick. Ungefär 20 procent av bostäderna har fukt– eller mögelskador. Generellt är det vanligare med fuktskador i villor än i lägenheter. Mycket tyder också på att problemen är mindre i nybyggda lägenheter.
 
Andelen människor som relaterar besvär till sin inomhusmiljö har legat på 18 procent de senaste åren, av dessa relaterar 7 procent sina besvär till bostaden.
– Problemen uppstår om inte fukt- och mögelskadorna åtgärdas. Därför är det viktigt att vara uppmärksam och se till att fukt och mögelskador åtgärdas så snabbt som möjligt, säger hon. 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Värden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flytta Möglet har tagit greppet om deras hem Så undviker du mögel – fyra riskplatser i lägenheten: ”Måste städa bort”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.