Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt

Uppsala Kvinnan är skriven på en bostadsrätt i Uppsala sedan 1994, men har samtidigt en hyreslägenhet hos Uppsalahem. Bostadsbolaget ville säga upp hennes kontrakt, men hyresnämnden tyckte annorlunda.
Foto: Petra Marandi Roos
Kvinnan är skriven på en bostadsrätt i Uppsala, men hyr samtidigt en lägenhet av Uppsalahem.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, äger halva bostadsrätten tillsammans med sin sambo och är också skriven på den adressen sedan 30 år tillbaka. Samtidigt hyr hon en tvåa av Uppsalahem sedan 1997.

När Uppsalahem fick vetskap om de dubbla adresserna ansökte bostadsbolaget till hyresnämnden om att få säga upp kvinnans hyreskontrakt, för att föra tillbaka lägenheten till bostadskön.

Läs ocksåOväntad upptäckt – hyresgästen har rivit ut hela köketEn tvådelad bild som visar vita bostadshus i flera våningar vid vattnet vid en kaj, samt ett utrivet kök i en lägenhet.

Ingen felanmälan sedan 2008

Uppsalahem har ägnat sig åt en del detektivarbete för att se om deras misstankar stämmer. Personal har ringt på hemma hos kvinnan, men ingen öppnade. På den andra adressen har de noterat att kvinnans och mannens namn står tillsammans i trapphuset och även finns med på ett uppsatt städschema.

Kvinnan har heller inte gjort någon felanmälan på hyreslägenheten sedan 2008.

Hävdar att hon bor hos Uppsalahem

Själv hävdar hon att hon under alla år bott i hyreslägenheten och att det är dit hon får sin post. Att hon inte ändrat folkbokföringsadress beror på att det ”fallit mellan stolarna”. Mellan 1990 och 1997 var hon dock sambo med mannen i bostadsrätten. Hon äger fortfarande halva bostadsrätten av ekonomiska skäl – mannen har en skuld till henne. Hon säger själv att hon var hemma och öppnade dörren när Uppsalahem ringde på i mars i år, men att Uppsalahem inte har tagit med det i sin ansökan.

I slutet på september var ärendet uppe för förhandling i hyresnämnden.

Får behålla hyreskontraktet

Hyresnämnden fattade beslut till kvinnans fördel och låter henne ha kvar hyresrätten. Visserligen är omständigheterna inte till hennes fördel. Men det kan inte heller uteslutas att det är som hon säger, skriver nämnden i beslutet.

Hyresnämnden tycker inte att uppgiften om folkbokföringen räcker för att säga upp kvinnans kontrakt. Och det faktum att hon äger en bostadsrätt till hälften behöver inte nödvändigtvis betyda att hon saknar behov av hyresrätten, konstaterar nämnden i beslutet.

Läs ocksåWladimir tog strid mot hyreshöjningen – det lönade sigBilden visar Hyresgästen Wladimir Valdebenito, Victoriahem.
Läs också Vägrade dyka upp i hyresnämnden: Nu tvingas mannen flytta - och får betala värden 26 000 Flyttade utomlands – värden får ändå inte säga upp henne ”Hemlig” villa och familj avslöjade i sociala medier – nu sägs hyresgästen upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.