Förening vill stoppa lägenhetshotell – kräver tvångsförvaltning

Höghuset, alldeles vid Alviks t-banestation i Bromma i västra Stockholm, uppfördes på 1960-talet som ett studenthem med 182 små lägenheter. Sedan dess har byggnaden även fungerat som personalboende åt företaget Ericsson.
Vill sätta stopp för att bostäder blir hotell
För några år sedan köptes fastigheten av det börsnoterade företaget Studentbostäder i Norden AB som sitt namn till trots inte bedriver studentbostadsverksamhet i byggnaden utan hyr ut den till den finska hotellkoncernen Forenom.
– Vår nybildade förening ”En organisation av hyresgäster” vill med hjälp av rättsprocesser stoppa att bostadshus görs om till hotell. Huset i Bromma är ett testfall, berättar Leo Giertz som är föreningens ordförande och som tidigare även krävt tvångsförvaltning av huset där han själv bor.
Leo Giertz är även en av grundarna av Urban Rights, som gjort sig kända för att försöka stoppa hyresvärdarnas uthyrning av dyra lägenheter via mellanhänder. Bolagets affärsidé är att hjälpa andrahandshyresgäster att kräva återbetalning av överhyra och att få bo kvar med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst.
Kräver tvångsförvaltning
Tidigare i år lämnade Leo Giertz in en begäran till hyresnämnden i Stockholm om att huset i Bromma ska tvångsförvaltas, bland annat med motiveringen att det inte får bedrivas någon hotellverksamhet i byggnaden. Enligt skrivelsen medger gällande detaljplan och bygglov endast studentbostäder eller lägenhetshotell för anställda hos Ericsson.
– Hyresnämnden får enligt bostadsförvaltningslagen ingripa i förvaltningen om fastighetsägaren inte hyr ut lägenheter för bostadsändamål och det menar vi är fallet här. Vi vill testa om lagen går att använda för att stoppa att bostadshus görs om till hotell.

– Ett alternativ till tvångsförvaltning är att hyresnämnden förelägger fastighetsägaren att hyra ut samtliga lägenheter i fastigheten för bostadsändamål, säger Leo Giertz.
Ericsson använde huset som ett lägenhetshotell. Då kan väl även andra få göra det?
– Det är skillnad att använda en byggnad som personalbostad åt egna medarbetare som tillfälligt arbetar i Stockholm, alltså för en sluten krets, än som ett öppet hotell som vem som helst kan ta in på. Det senare är fallet idag.
– Det här hotellet har dessutom återkommande används som en så kallad tryckarbostad åt kriminella som har eller är på väg att begå väldigt allvarliga brott. Vi har hittat åtminstone tolv domar i Stockholms tingsrätt relaterat till gängbrottslighet där människor som har utfört rena avrättningar eller annan grov brottslighet nyttjat hotellet som bas.
Kriminalitet flyttar in
Kontrollen över vilka som bor på den här typen av lägenhetshotell är ofta bristfällig, något som Hem & Hyra och andra medier rapporterat om. Bemanningen är i allmänhet låg. Incheckning sker med hjälp av koder som kan enkelt kan delas.
– Hotellet i Bromma kan sägas ingå i en kriminell infrastruktur. Jag tycker att det är bisarrt att inte fastighetsägaren eller den som driver hotellet gör mer för att stoppa detta, säger Leo Giertz.
Motsätter sig tvångsförvaltning
I ett svar till hyresnämnden motsätter sig juristen Tina Pelles, som är ombud för fastighetsägaren, att byggnaden tvångsförvaltas och menar dessutom att bostadsförvaltningslagen inte går att använda i det här fallet.
Tina Pelles, som på grund av sjukdom inte vill ställa upp på en intervju, betonar i sin skrivelse till hyresnämnden att byggnaden har används som lägenhetshotell i mer än 25 år och att den inte kan hyras ut till bostadsändamål ”då hela byggnaden redan är uthyrd”.
– Att man har gjort fel under lång tid är inget argument för att man ska få fortsätta att göra fel, säger Leo Giertz.
Vad händer nu?
– Vi håller på med skriftväxling och väntar på att hyresnämnden ska ta upp fallet till prövning, vilket tyvärr kan ta ett år.
Vill inte kommentera
Studentbostäder i Nordens förvaltningschef Samira Mchaiter skriver i ett mejl till Hem & Hyra att bolaget inte kommenterar pågående ärenden i hyresnämnden.
”Vi ser självklart allvarligt på all form av kriminalitet och vi har en löpande dialog med Forenom som har ett hyresavtal med oss för denna fastighet. De har nolltolerans mot kriminalitet och jobbar aktivt tillsammans med polisen för att skapa en trygg boendemiljö”, skriver hon.