HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Föreslår förändringar av förbundsavgiften

Nyheter Inkludera nationella kostnader i förbundsavgiften och anställ den samordnande personalen på riksförbundet i stället. Det föreslår en arbetsgrupp i sin nya rapport.

Under Hyresgästföreningens förbundsstämma i fjol beslutades att man skulle undersöka om det gick att göra förbättringar i konstruktionen av förbundsavgiften.

Nu har arbetsgruppen lagt fram sitt förslag, vilket ska skickas ut på remiss till föreningens respektive regionstyrelser.

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

I grunden innehåller det 21 sidor tjocka dokumentet inga dramatiska förändringar, berättar Hans Eklund ledamot i förbundsstyrelsen.

– Den främsta nyheten är möjligen att vi föreslår att kostnaden för den nationella, samordnade rådgivningen läggs in i förbundsavgiften. Varje region har tidigare fakturerat sin del av avgiften, vilket är man inte ska behöva. Kostnadsmässigt blir det här ett nollsummespel för regionerna.

En annan nyhet är att förbundsavgiften för tydlighetens skull delas upp i en nationell avgift och en serviceavgift. Serviceavgiften är tänkt att finansiera de gemensamma verksamheterna såsom medlemsregistret, telefonväxel, lönehantering och nationell rådgivning medan den nationella avgiften täcker förbundets övriga kostnader.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Ytterligare en föreslagen förändring är att personalen på de samordnade verksamheterna, det vill säga medlemsregister, rådgivning, växel och lönekontor, organisatoriskt placeras under riksförbundet. Det är dock inte tal om att människor ska behöva flytta, försäkrar Hans Eklund.

– Några geografiska förändringar blir det inte, man ska fortfarande sitta i Gävle, respektive Uppsala och Örebro. Deras chefer är redan nu anställda på riksförbundet, så genom detta blir det mer ordning och tydligare struktur. Men här kan det nog bli en del diskussioner.

Fakta: Förbundsavgift

Idag betalar regionerna inom Hyresgästföreningen cirka 20 procent av sina intäkter från medlemsavgifter och hyressättningsavgifter i form av förbundsavgift.
Förbundsavgiften går till gemensamma kostnader och till riksförbundets verksamhet.

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.