Annons

Föreslår förändringar av förbundsavgiften

Nyheter Inkludera nationella kostnader i förbundsavgiften och anställ den samordnande personalen på riksförbundet i stället. Det föreslår en arbetsgrupp i sin nya rapport.

Under Hyresgästföreningens förbundsstämma i fjol beslutades att man skulle undersöka om det gick att göra förbättringar i konstruktionen av förbundsavgiften.

Nu har arbetsgruppen lagt fram sitt förslag, vilket ska skickas ut på remiss till föreningens respektive regionstyrelser.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I grunden innehåller det 21 sidor tjocka dokumentet inga dramatiska förändringar, berättar Hans Eklund ledamot i förbundsstyrelsen.

Annons

– Den främsta nyheten är möjligen att vi föreslår att kostnaden för den nationella, samordnade rådgivningen läggs in i förbundsavgiften. Varje region har tidigare fakturerat sin del av avgiften, vilket är man inte ska behöva. Kostnadsmässigt blir det här ett nollsummespel för regionerna.

En annan nyhet är att förbundsavgiften för tydlighetens skull delas upp i en nationell avgift och en serviceavgift. Serviceavgiften är tänkt att finansiera de gemensamma verksamheterna såsom medlemsregistret, telefonväxel, lönehantering och nationell rådgivning medan den nationella avgiften täcker förbundets övriga kostnader.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Ytterligare en föreslagen förändring är att personalen på de samordnade verksamheterna, det vill säga medlemsregister, rådgivning, växel och lönekontor, organisatoriskt placeras under riksförbundet. Det är dock inte tal om att människor ska behöva flytta, försäkrar Hans Eklund.

Annons

– Några geografiska förändringar blir det inte, man ska fortfarande sitta i Gävle, respektive Uppsala och Örebro. Deras chefer är redan nu anställda på riksförbundet, så genom detta blir det mer ordning och tydligare struktur. Men här kan det nog bli en del diskussioner.

Fakta: Förbundsavgift

Idag betalar regionerna inom Hyresgästföreningen cirka 20 procent av sina intäkter från medlemsavgifter och hyressättningsavgifter i form av förbundsavgift.
Förbundsavgiften går till gemensamma kostnader och till riksförbundets verksamhet.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.