Annons

Förhandlare: Sandvikenhus gör formellt fel

Sandviken Eftersom Hyresmarknadskommittén inte lämnat något medlingsbud går Sandvikenhus till hyresnämnden. Det är formellt fel att göra så, menar Hyresgästföreningen.

– Enligt den förhandlingsordning vi har med Sandvikenhus ska hyrestvister lösas i Hyresmarknadskommittén. Men dit har Sandvikenhus inte skickat någon formell ansökan. Att de nu går till hyrenämnden är ett formellt fel, säger förhandlingsledare Britt-Lis Bivall på Hyresgästföreningen i Gävle.

Enligt Britt-Lis Bivall står det klart och tydligt i den förhandlingsordning som gällt mellan Hyresgästföreningen och Sandvikenhus sedan 2002 att hyresförhandlingar inte får strandas förrän de varit uppe i Hyresmarknadskommittén,  som består av ledamöter från Hyresgästföreningen och Sabo, de kommunala bostadsföretagens organisation.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sandvikenhus marknads- och kommunikationschef Jenny Glumoff tolkar det brev som Hyresmarknadskommittén skickat på ett annat sätt:

– HMK skriver att de inte kan presentera ett konkret bud och att vi nu är fria att fortsätta till hyresnämnden om vi vill och det har vi bestämt oss för att göra. Och vi hoppas förstås att hyresnämnden går på vår linje.

Jenny Glumoff har varit i kontakt med hyresnämnden i Sundsvall som säger att de kan ta upp ärendet. När det kan ske är ännu oklart.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Det har kärvat förr mellan Sandvikenhus och Hyresgästföreningen. Senast i fjol när förhandlingarna om kvarteret Dalslänningen pågick. 2009 demontrerade hyresgästerna utanför Sandvikenhus som då lagt ett av landets högsta hyreskrav. Det hela slutade med att HMK medlade mellan parterna.

Varför det blir så här just i Sandviken vill inte Jenny Glumoff spekulera i men hon konstaterar att ungefär var tionde förhandling mellan Saboföretag och Hyresgästföreningen hamnar hos HMK.

Britt-Lis Bivall har sin tolkning av årets förhandlingar; det handlar om att Sandvikenhus har två motparter. 

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Det har gått prestige i det här. Sandvikenhus vill ovillkorligen sluta samma överenskommelse om nya hyror med oss som de redan slutit med Sandvikenboendet och det kan vi inte gå med på, säger Britt-Lis Bivall.

Hyresgästföreningens linje har genom förhandlingarna varit att Sandvikenhus krav på hyreshöjningar på 5,2 procent på två år är alldeles för högt med tanke på att ränteläget är lågt och att fjärrvärmetaxan är oförändrad.

Annons

Jenny Glumoff håller med om att räntorna är låga och att fjärrvärmen inte blivit dyrare: 

– Men vår fjärrvärmetaxa ligger högt sedan flera år och vi behöver en rejäl hyreshöjning så att vi kan komma ikapp med renoveringarna och annat som samlats på hög.

Läs också Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.