Annons

Förhandling om ersättning för parasitvatten avbryts

Östersund Östersundsbostäder och Hyresgästföreningen är miljoner ifrån varandra i frågan om ersättning till hyresgästerna för den tid de inte kunnat dricka kranvattnet på grund av parasitsmitta. De kan inte komma överens och förhandlingarna har nu avbrutits.

​I slutet av november förra året upptäcktes en parasit i Östersunds dricksvatten som gjorde tusentals invånare magsjuka. För att undvika smittan uppmanades alla boende i Östersund med omnejd att koka vattnet.

Inte förrän efter nästan tre månader, den 18 februari 2011, bedömdes det kommunala dricksvatten som rent igen.

Läs ocksåSkyllde vattenskadorna på hyresgästen - krävde 600 000 kronor: ”Var finns rättvisan?”Vattenskador i en lägenhet och fakturan från hyresvärden MKB på nära 600 000 kronor.

Hyresgästföreningen menar att bakterien cryptosporidium som förpestat vattnet är en brist i boendet och att hyresgästerna därför har rätt till ersättning enligt hyreslagen.

Kommunala bostadsbolaget Östersundsbostäder som också granskat lagen satte sig ner vid förhandlingsbordet tillsammans med Hyresgästföreningen den 25 mars.

Men parterna var alltför långt ifrån varandra för att kunna komma överens.

Läs ocksåSå mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listanEn hand håller i sedlar. Mycket tyder på att hyreshöjningarna i Uppsala län kommer att bli rekordhöga även i år.

– Vi har gjort flera uträkningar för att få fram en rimlig ersättningsnivå. Vi har utgått från själva kostnaden för livsmedelsdelen i vattenförbrukningen och på kokningskostnaden för dricksvattnet, men hur vi än räknar hamnar vi på blygsamma nivåer. Det rör sig om cirka 50 kronor per hushåll för den aktuella perioden, säger Bengt Rådman, vd Östersundsbostäder.

Annons

Hyresgästföreningens jurist Ingvar Hellentin anser att uträkningarna baseras på fel grunder.

– Man kan inte som Öbo gör, bara se till vattenkostnader, utan man måste även väga in det men som hyresgästen lidit. Man kan jämföra med andra fall då hyresgästen har fått hyresreducering för störningar eller radon där det också är frågan om men i boendet som inte går att sätta kronor eller ören på, säger han.

Läs ocksåSå mycket höjer värdarna i Gävleborg hyran 2025 – hela listanEtt par händer räknar fram sedlar, sedda som att man tittar ner på sina händer. Hyreshöjningarna väntas bli rekordhöga i Gävleborg även 2025.

Innan mötet hade Hyresgästföreningen uttalat en lämplig ersättningsnivå på runt fem procent, vilket skulle innebära ungefär 750 kronor för en trea.

– Tyvärr var Hyresgästföreningens jurist så låst av sitt mediautspel att det inte ens blev en förhandling, vilket jag är den förste att beklaga, säger Bengt Rådman. Jag förstår att Hyresgästföreningen efter bästa förmåga värnar om sina medlemmar. Men den ersättningsnivå de föreslår, totalt cirka 3,5 miljoner, kommer direkt att drabba våra hyresgäster i minskat underhåll eftersom vi inte kommer att få ersättning från Östersunds kommun.

Ingvar Hellentin å sin sida tycker Östersundsbostäders förslag på ersättning är försumbar och orimligt låg.

– Deras uppfattning om ersättningsnivåer innebar att fortsatta förhandlingar var meningslösa, säger Ingvar Hellentin.

Annons

Förhandlingen har alltså kraschlandat, men frågan kan komma att drivas vidare och prövas rättsligt i tingsrätten.

– Då skulle vi få klarhet i om vi överhuvudtaget är ersättningsskyldiga och vad som i så fall är en rimlig ersättning till våra hyresgäster, säger Bengt Rådman.

Även Ingvar Hellentin välkomnar ett rättsligt avgörande.

– Vi skulle bara vara tacksamma om vi får pröva saken. Det skulle då bli en ledning för framtiden hur sånt här ska bedömas. Så finns det någon medlem som vill driva frågan vidare  så kommer vi naturligtvis hjälpa till.

Läs också Hyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månaden Pia kräver skadestånd för brunt vatten i kranen: ”Värden har själv sagt att han inte skulle dricka det”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.