Förlikning i tvist om elräkningar

Tranås ​Hyresvärden krävde paret på drygt 32 000 kronor för bland annat obetalda elräkningar och avflyttningshyror. Men när parterna möttes i tingsrätten blev resultatet en förlikning som innebär att värden nöjer sig med hälften.

​Våren 2010 flyttade paret in i ett hus på landet i Tranås kommun. Ganska snart reagerade de på att elräkningarna, som betalades till hyresvärden, var höga. De misstänkte att de fick betala för mer än hushållselen och driften av en elpatron som användes för uppvärmning som komplement till vedeldning.

Värden höll med om att fakturorna, som vid åtminstone ett tillfälle överlämnades till paret i form av en post it-lapp, var höga och lovade undersöka orsaken. Men månaderna gick utan att de fick något besked och under tiden lät de bli att betala för elen.

Läs ocksåLjög om att han hyrde i andrahand – måste betala 40 000 kronor

Så småningom blev relationen mellan hyresvärden och hyresgästerna ansträngd och hyresgästerna började se sig om efter ett annat boende. På senhösten flyttade de ut. De hade uppfattat att de skulle slippa betala hyra under uppsägningstiden på tre månader. Men värden hävdade att han inte gett något sådant löfte och vände sig till kronofogden med krav på ersättning för elen samt för hyran under uppsägningstiden. Dessutom menade värden att paret lämnat huset i ett oacceptabelt skick och krävde 5 000 kronor för städning och skador som skulle ha uppkommit i huset och på tomten. Kravet uppgick till sammanlagt drygt 32 000 kronor.

Paret bestred kravet och ärendet överlämnades till tingsrätten, som på onsdagen höll så kallad muntlig förberedelse.

Hyresvärdens ombud, Johnny Borgström från LRF Konsult, betonade att hyresgästerna från början var införstådda med att el skulle tillkomma utöver hyran.

Läs ocksåSköt upp att adressändra – döms till böter på 18 000 kronorTvå flyttlådor och ett par arbetsskor ligger på ett svart- och vitspräckligt golv. En man döms för folkbokföringsbrott för att han inte adressändrat på tre år.

– Hyresgästerna informerades om hur avläsningen av elmätaren skulle ske och inbjöds att vara med vid avläsningen. Men det var de aldrig, sade Johnny Borgström.

Hyresgästerna företräddes av Ingrid Buskas från Hyresgästföreningen. Hon menade att elförbrukningen i det aktuella huset var betydligt högre än i en genomsnittlig villa, när man jämför med siffror från Energimyndigheten. Någon förklaring till den höga elförbrukningen kunde hyresvärden inte ge.

Det visade sig att båda parter kunde tänka sig att gå en bit var och efter enskilda överläggningar blev resultatet en förlikning. Den innebär att de före detta hyresgästerna går med på att betala knappt halva beloppet, 16 000 kronor, enligt en avbetalningsplan.

Läs ocksåHög musik på gatan fick grannen att lacka ur – döms för misshandel
Läs också Hyresnämnden lät mannen behålla lägenheten – nu är han häktad för knark och vapen En sen hyra och stopp i avloppet – därför får hyresgästen ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.