HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förlustaffär bygga på landsbygden i Falkenberg

Falkenberg Det kommunala bostadsbolaget i Falkenberg har direktiv att bygga cirka 60 bostäder på landsbygden. Men enligt Fabo det är lättare sagt än gjort. Det blir en förlustaffär.
Foto: Genre/Petra Martinsson
Det har visat sig svårt att bygga hyresrätter på landsbygden, enligt Fabos vd Christian Kylin.

Förmodligen inte villor men kanske kooperativa hyresrätter. Det kommunala bostadsbolaget Fabo utreder nu hur de ska kunna bygga på landsbygden utan förlust. Fabo ska bygga cirka 440 bostäder. Detta ska ske inom åtta år och är ett direktiv klubbat av politikerna i Fabos styrelse. Falkenberg är vidsträckt med många mindre samhällen och ca 15 procent av byggandet ska ske här.

Men att bygga på landsbygden är riskabelt. Det kan vara svårt att hyra ut ett större antal lägenheter, enligt bolaget. Själva byggandet är lika dyrt som i stan vilket betyder att hyrorna blir lika höga. Det kan betyda strax över 8 000 kronor för en 3:a. Äldre som säljer hus gör vinst men inte lika stor som om de såldes i stan. De har ofta haft låga boendekostnader.
– Vi ser en inlåsningseffekt med äldre som vill lämna sina villor men bo kvar på orten. Vi har också sett att det är lättare för den gruppen att lägga en insats, som en penningplacering, säger Fabos vd Christian Kylin.

Läs ocksåBefolkningen i Falkenberg ökar

Enligt honom är det framför allt en förlustaffär att bygga på landsbygden. Sedan 2011, när lagen om allmännyttiga kommunala aktiebolag infördes, ska kommunala bostadsbolag i stor sett verka på samma marknad som privata och styras av marknadsmässiga principer.
Fastighetsvärderingar blir centrala. På landsbygden blir marknadsvärdet ofta lägre än byggkostnaden, framför allt på grund av läget. Det betyder nedskrivningar i resultaträkningen och en förlust för bolaget. Sådana nedskrivningar har Fabo tvingats göra.
– Vissa bolag kanske klarar av förlusterna men vi gör det inte, inte minst när vi samtidigt ska vara expansiva och bygga på flera håll, säger Christian Kylin.

Just nu gör Fabo en djupanalys av läget som ska presenteras för politikerna. De tittar på om det finns andra alternativ än att bygga hyresrätter. Enligt Christian Kylin är det i dagsläget inte aktuellt för bolaget att bygga villor men de tittar bland annat på om utveckling av kooperativa hyresrätter i någon form kan vara ett alternativ.
– Det är komplicerat men på något sätt ska vi hitta en lösning.
Christian Kylin säger att han tycker det är bra att kommunala bolag verkar på marknaden men att gällande regelverk borde ses så att kommunala bolag inte hamnar i situationer likt Fabos.

Läs också Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Ingemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.