HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förtroendevald riskerar suspendering

Luleå ​Interna stridigheter om en hemsida ledde till att HGF Luleå skrev till förbundsstyrelsen och krävde att en förtroendevald skulle suspenderas. Medling skedde och alla, inklusive mannen, trodde att saken var utagerad. Nu, ett år senare, är fallet uppe på förbundsstyrelsens dagordning.

​Det var för ett år sedan som en lokal hyresgästförening, i ett av Luleås bostadsområden, skrev ofördelaktiga saker om Hyresgästföreningen, HGF, på sin hemsida. Bland annat uppmanade man medlemmarna att gå ur föreningen.

Styrelsen för HGF Luleå ansåg att skriverierna var så allvarliga att man tillskrev HGF:s förbundsstyrelse med krav om att ordförande i den lokala föreningen skulle suspenderas.

Läs ocksåBrister och för hög hyra är hyresgästens främsta problem

I januari detta år, besökte förbundsordförande Barbro Engman och regionordförande Esa Norojärvi, föreningen, för att tala ut. Mötet var, enligt samtliga parter, mycket positivt.

– Vi pratade framtid och försökte hitta ett samarbete mellan HGF Luleå och den lokala föreningen. Vårt mål var att enas och jag tyckte att vi hittade en lösning där vi sa att det som hänt har hänt och att det var dags att gå vidare, berättar Esa Norojärvi.

Den lokala föreningen tog bort skriverierna från sin hemsida och sedan dess har läget varit lugnt. Saken ansågs utagerad.

Läs ocksåCorona har gett fyra av tio hyresgäster sämre ekonomi

Men inte för alla. På regionstyrelsens möte under hösten togs frågan om suspendering upp igen av representanter från HGF Luleå.

– Vi har stått på oss i styrelsen om det här och krävt att vår skrivelse ska upp på förbundsstyrelsen, säger Sören Lejon, ordförande i HGF Luleå.

Lejon anser inte att saken är utagerad.

Läs ocksåHGF-ledamot häktad för misstänkt våldtäkt av barn

– Jo, i sakfrågan, men fortfarande vill jag veta om man kan bete sig hur som helst utan att det händer något. Största missen har egentligen förbundsstyrelsen gjort som inte tog upp det här tidigare, säger Lejon som fick regionstyrelsen att gå på samma linje och kräva att skrivelsen skulle behandlas.

För den förtroendevalde mannen kommer den eventuella suspenderingen som en chock. Han visste ingenting om det innan Hem & Hyra ringde upp.

– Vad säger du? Jag har inte hört ett enda ljud om detta. Vi hade ju gått vidare. Vi hade ett bra samtal med Barbro och Esa för ett år sedan. Jag trodde att allt var löst efter det, säger mannen som är en känd profil inom den ideella föreningsrörelsen i Luleå.

På gårdagens styrelsemöte i den lokala föreningen, där mannen är ordförande, var läget upprört.

– Ingen i vår styrelse kände till det här. Det var en chock. Enligt de efterforskningar vi sedan gjorde visste inte alla ledamöter i HGF Luleå heller om att ärendet drevs vidare. De har också betraktat det här som ett avslutat kapitel, säger en av styrelseledamöterna i den lokala föreningen.

Kommer ni att agera på något sätt?

– Det är klart att det här kommer att få följder. Blir vår ordförande suspenderad så är det ingen av oss som frivilligt kommer att vilja jobba vidare inom Hyresgästföreningen.

På måndag tas ärendet upp när HGF:s förbundsstyrelse träffas i Stockholm. Barbro Engman säger till Hem & Hyra att hon inte vill uttala sig innan dess.

Läs också Sex av tio barn med utländsk bakgrund bor i hyresrätt Nej till politikerförslag – befarar att hyresgäster får betala kommunal verksamhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.