Annons

Fortsatt låga hyreshöjningar 2017

Södermanland Hyrorna för 2017 i Mälardalens bostadsbolag är klara på de flesta håll. Trenden med låga hyreshöjningar fortsätter även i år.

Hyresgästerna hos de kommunala bostadsbolagen i region Aros-Gävle fick en hyreshöjning på mellan 0,45 och 0,8 procent.

Mårten Gulin, chef för förhandlingsenheten i region Aros-Gävle, dit Uppsala län, Västmanland och Norrtälje kommun tillhör, sammanfattar årets förhandlingsomgång som ”spretig”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det känns inte så enkelt i år. Det har varit mycket lokala förutsättningar och behov som har styrt. På vissa håll har vi haft lätt att komma överens, men på andra håll har det varit stora underhållskostnader och avkastningskrav från kommunen som ställt till det i förhandlingarna.

Liksom i fjol fortsätter hyresöverenskommelserna att ligga på en låg nivå. I snitt höjdes hyrorna i landets kommunala bostadsbolag med 0,7 procent. Det goda ränteläget är en bidragande orsak. Mårten Gulin hoppas på att trenden inte ska avta under de närmaste åren.

– Det finns knappt något höjningsbehov hos bolagen. Även om de har ökade lönekostnader och driftskostnader har de gjort besparingar på finanssidan. Många har lagt om långa lån till bättre räntenivåer.

Annons
Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

När parterna inte kan komma överens och förhandlingarna strandar, brukar ärendet gå vidare till den centrala hyresmarknadskommittén, HMK (se faktaruta), för att avgöras där.

Tierpsbyggen och Hyresgästföreningen har en historik av att inte hålla sams. Så skedde även i år, när HMK fick medla mellan parterna. I Salabostäders fall gick HMK in i förebyggande syfte.

–Delegater från HMK satte sig ned med förhandlingsdelegationen och förstärkte de lokala förhandlingarna, säger Mårten Gulin.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

I Sörmland slutade förhandlingarna med Flens Bostads AB i HMK.

Annons

Även om förhandlingarna med de kommunala bostadsbolagen har löpt på mer eller mindre friktionsfritt, har det varit desto trögare i förhandlingarna med de privata bolagen i Aros-Gävle. Vid Hem & Hyras pressläggning var fortfarande inte Rikshem, Stena och Heimstaden i Uppsala klara.

 

Bostadsbolag Hyreshöjning i procent
Eskilstuna kommunfastigheter 0,95
Trobo 55 kr per månad och lägenhet
Katrineholms Fastighets AB 0,8
Uppsalahem 0,58
UKFAB, Uppsala 0,92
Roslagsbostäder 0,54
Tierpsbyggen 0,75
Håbohus 0,45
Östhammarshem 0,65
Enköpings hyresbostäder 0,45
Knivstabostäder 0,8
Mimer 0,64
Hallstahem 0,6
Salabostäder 0,55
KBAB, Köping 0,6
KBAB, Kungsör 0,85

Fakta: Hyresmarknadskommittén

• HMK består av representanter från Sabo, de kommunala bostadsföretagens organisation, och Hyresgästföreningen.
• De lokala parterna, Hyresgästföreningens representanter och bostadsföretagets, vänder sig till HMK om de inte kommer överens i en hyresförhandling.
• HMK:s medlare läser de argument för sina ståndpunkter parterna sänder in och fattar sedan beslut.
• De lokala parterna tar ställning till beslutet. Det är praxis att säga ja till HMK:s beslut.
• Parterna kan vända sig till hyresnämnden, jurister och lekmän, och överklaga HMK:s beslut men det brukar inte ske. I hyresnämnden blir varje hyresgäst en part och processen blir väldigt stor.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.