Annons

Från överskott till brist på lägenheter i Karlskoga

Örebro Från att ha kunnat ge hyresgäster lägenhet samma dag har det blivit bostadsbrist även i kommuner som Hällefors och Karlskoga där det tidigare rivits lägenheter. I Karlskoga har kön vuxit från 159 personer i bostadskön till 15 000 köande på 20 år.
Foto: TT Nyhetsbyrån
Grafiken visar hur många lägenheter Karlskogahem har lediga i förhållande till hur många som köar. Alla är dock inte aktivt bostadssökande och Karlskogahem planerar göra om sin kö. Källa: Karlskogahem

Bostadsöverskottet var så stort att Karlskogahem, tidigare Karlskoga bostäder, är den kommun i landet som rivit mest. De tvingades halverade sitt bestånd på 10 år. Man rev och ombildade cirka 2500 bostäder. Trots rivningar fanns det lägenheter så att den som behövde och ville, kunde få lägenhet på dagen.

Men så vände konjunkturen uppåt och fler ville flytta till Karlskoga för att arbeta samtidigt som oron i världen skapade en flyktingström. Hos Karlskogahem ser man hur kön ökat och vakanserna minskat.

Nu står 15 000 personer i kö hos Karlskogahem. Och även om det inte betyder att 15 000 personer är bostadslösa och vill ha lägenhet i Karlskoga just nu, kan det jämföras med 1997 – då 159 personer stod i kö.

Ann Hermansson Alm, vd på Karlskogahem.

– Många tror fortfarande att de kan få lägenhet på dagen. Tidigare kunde man byta lägenhet för att man inte gillade tapeterna i den egna lägenheten. Nu vill jag säga till alla: ”Ställ dig i kö, ställ dig i kö, ställ dig i kö!”, säger Karlskogahems vd Ann Hermansson Alm.

En av dem som trodde det skulle vara enkelt är Pirjo i Karlskoga. Hon trivs i sin nuvarande bostad, men kände en dag i höstas att hon hellre vill bo i hyresrätt eftersom hon inte har tid med trädgården till sin äganderätt.

Hon hörde av sig till Karlskogahem. Det var i oktober och hon räknade med att kunna flytta för att möta våren i den nya hyresrätten.
–  Jag fick en liten chock när de sa att det skulle ta över två år att få en lägenhet! Jag trodde att det skulle ta någon månad – men tji fick jag. För så var det för bara några år sedan, då kunde man få bostad direkt, säger Pirjo.

Pirjo tycker att det känns lite konstigt att man rev så mycket i Karlskoga.
– Visst kostar det pengar när det står tomt, men det känns ändå surt. Men de hade kanske inte något val?

Vi låter frågan gå till Ann Hermansson Alm.

Hade ni kunnat göra på något annat sätt?

–Man behöver komma ihåg att innan vi kom i balans höll vi på att gå i konkurs, vi stod på ruinens brant. Det är lätt att säga nu ”varför rev ni så mycket”, men vi hade inte klarat det här om vi inte omvandlat och rivit. Sen kan man tycka att om vi haft kristallkulan kanske vi inte skulle ha rivit de sista. Men det är ju sällan så att man vet vad som kommer att hända, säger hon.

Att Karlskoga ökar i befolkning tycker Ann Hermansson Alm är bättre än motsatsen.
– Med all respekt för dem som står i kö och behöver bostad, så är det ändå positivt att det vänt. En del säger ”bygg, bygg, bygg!”, men nu har flyktingströmmen avtagit och Karlskoga ökar inte lika snabbt i befolkning längre. Och det är inte lika många som söker lägenhet i de nybyggda fastigheterna, folk har helt enkelt inte råd och därför är vi lite försiktiga. Men nu planerar vi att sätta spaden i jorden till hösten och börja bygga, säger Ann Hermansson Alm.

Planen är 40 hyresrätter.
– Vi byggde 43 lägenheter i Fruktlunden och det kändes som en viktig vändning att gå från att riva till att bygga och det var lite vågat eftersom det är en annan hyresnivå. Det vi ser där är att trycket inte är lika högt där och att omsättningen är högre, säger hon.

En annan konsekvens av bostadsbristen är att Karlskogahem fått börja följa sin uthyrningspolicy strikt.

– Tidigare kunde vi se mellan fingrarna vilket gör att en del nu reagerar och tycker vi blivit fyrkantiga – som en myndighet. En del ringer och säger: ”Men jag har ju bott i Karlskoga hela mitt liv och känner den och den”, men vi kan inte jobba så, utan måste följa policyn och kön, säger hon.

Och på samma sätt ser det ut i kommuner som Hällefors och Kristinehamn som också rivit och ombildat. Som mest hade Hällefors nästan 200 lediga lägenheter under ett år. Nu har man sju.
– Kön är längre i dag och det på grund av nysvenskar. De har blivit ett tillskott för Hällefors Bostads och det gör att vi inte har några som helst kostsamma vakanser snudd på, säger Lotta Radziejewski på Hällefors Bostads AB.

Nu har Pirjo ställt sig i bostadskön hos Karlskogahem, hört av sig till alla privata hyresvärdar och frågat vänner i sociala medier om någon vet något som är ledigt.

– Men det finns inga lediga lägenheter. Det börjar likna Stockholm. Mitt råd till alla är att de ska ställa sig själva och sina barn i bostadskö. Själv sitter jag inte i sjön utan jag bor ju bra där jag bor, men det var lite snopet att det svängt så fort, säger Pirjo.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.