Annons

Fredrik ny vid klubban i Kalmarföreningen Kroppkakan

Kalmar Hallå där Fredrik Sidblad, som har varit med och startat upp en lokal hyresgästförening i bostadsområdet Kroppkakan i Lindsdal utanför Kalmar.
Foto: Pierre Eklund
Fredrik Sidblad engagerar sig i boendefrågor. Han ska leda arbetet i den nystartade lokala hyresgästföreningen.

Vad är Kroppkakan för område?
– Kroppkakan är ingen traditionell hyresfastighet utan alla hyresrätter är fristående trähus i en eller två plan. Bostäderna, som ligger centralt i orten, har varit eftertraktade, men eftersom det inte har varit några större renoveringar sedan de byggdes 1976 är de i dag väldigt slitna. För fem år sedan sålde Kalmarhem området till Rikshem.

Varför startade ni en lokal förening?
– Rikshem gick ut med information att de ville renovera området och att en bostad skulle renoveras som test för hur detta skulle påverka hyran. Därefter blev det tyst.
– En Facebook-grupp startades där rykten om framtida hyror och problem i hyresrätterna togs upp. Det var allt från läckande fönster till vattenskador och mögel. Några av oss som har bott här ett tag insåg att något måste göras.
– När Hyresgästföreningen i Kalmar kom hit i höstas för informationsmöte startade vi en förening för Kroppkakan. Ingen i styrelsen har erfarenhet av detta sedan tidigare, men med Hyresgästföreningens stöd var det enkelt att komma i gång.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur ser situationen ut idag?
– Hyresgästföreningen i Kalmar är inte överens med Rikshem om hur mycket hyran ska påverkas av renoveringen. Förutom renoveringen finns det fler saker som måste lösas och där kan vi som lokal förening påverka hyresvärden.

Annons

Vad vill ni påverka?
– Vi vill minska biltrafiken på området och få bättre belysning och gångvägar. Soprummen är alltid överfyllda med grovsopor. För att öka gemenskapen, engagemanget och undvika spekulation ska vi anordna en utomhusaktivitet i sommar.

Varför blev just du ordförande?
– En ren slump. Jag har ingen erfarenhet av detta, men jag tillhörde den skara som ansåg att något var tvunget att göras och blev vald av övriga i styrelsen.
– Jag har bott här i 17 år och känner starkt för området. Min dotter är också med i styrelsen. Hon är i behov av rullstol stora delar av sin vardag och bidrar med ett perspektiv som inte alltid lyfts fram.
– Vi träffade Rikshem i januari och ska möta dem i april igen för att hitta lösningar på våra frågor.

Annons
Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.
Fakta: Ordförande

Namn: Fredrik Sidblad.
Bor: Kroppkakan i Kalmar.
Familj: Hustru och tre barn.
Arbete: Skötare och behandlare inom psykiatrin.
Fritid: Lyssnar mycket på musik, men är själv omusikalisk. Umgås med familjen.
Aktuell: Som ordförande i Kroppkakans nya lokala hyresgästförening.

Läs också Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.